ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Η δημόσια υγεία στη Μαγνησία απειλείται ενορχηστρωμένα και συστηματικά"

Με το νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (ΙΣΜ) συναντήθηκε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
"Η δημόσια υγεία στη Μαγνησία απειλείται ενορχηστρωμένα και συστηματικά"

Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές του ΙΣΜ, ο Βουλευτής κάλεσε σε συνάντηση τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ, ώστε να συζητήσουν για τα σημαντικά υγειονομικά και κοινωνικά ζητήματα της περιοχής.  

«Η υγειονομική συνθήκη που βιώνουν οι πολίτες του Νομού είναι για ακόμα μία φορά τεταμένη. Η ταυτόχρονη παρουσία covid, εποχικής γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, την ίδια ώρα που οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα συνεχίζουν να επιμένουν, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να χαράξει μία σαφή πολιτική για το φάρμακο και να επιβάλλει πλαφόν στις παράλληλες εξαγωγές», ανέφερε ξεκινώντας τη συζήτηση ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής δεν παρέλειψε παράλληλα να τονίσει, ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η αποδυνάμωση και απαξίωση του ΕΣΥ και η εκχώρηση του αγαθού της δημόσιας υγείας σε ιδιώτες. Στόχευση που δεν κατάφερε να αλλάξει ούτε η πανδημική κρίση, όπου οι δημόσιες υγειονομικές δομές, υποστελεχωμένες και συστηματικά υποχρηματοδοτούμενες, κλήθηκαν να σηκώσουν μόνες το βάρος της υγειονομικής φροντίδας των πολιτών. Επιστέγασμα της ξεκάθαρης πολιτικής κατεύθυνσης του κ. Μητσοτάκη για ουσιαστική ακύρωση του κοινωνικού κεκτημένου του ΕΣΥ, ήταν και το πρόσφατο νομοθέτημα με το οποίο επί του ουσίας καταργήθηκε η πλήρης και αποκλειστική εργασιακή σχέση του γιατρού με το δημόσιο. 

Οι εκπρόσωποι του ΙΣΜ ανέφεραν ότι η επιβίωση του ΕΣΥ και η αναβάθμιση του είναι αναγκαίος όρος για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Τα εξουθενωτικά ωράρια, οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων στις δημόσιες υγειονομικές δομές, καλούν σύμφωνα με το Σύλλογο σε γενναίες αυξήσεις των μισθών του ιατρικού προσωπικού, που είναι και ο μόνος δρόμος για την αύξηση της ελκυστικότητας του ΕΣΥ.  Οι σχετικές αυξήσεις που προανήγγειλε η κυβέρνηση χαρακτηρίστηκαν τουλάχιστον ανεπαρκείς από τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας.  

Στη συνέχεια η συζήτηση κινήθηκε στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Βόλου, με το Βουλευτή να αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια συντελείται συστηματικά και ενορχηστρωμένα η πλήρης απαξίωση και αποδυνάμωση της μόνης δευτεροβάθμιας υγειονομικής δομής της Μαγνησίας. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΙΣΜ, ανέφεραν ότι οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις ιατρικού προσωπικού σε συνδυασμό με την αδυναμία να υπάρξουν άμεσες αναπληρώσεις και μόνιμες προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες της δομής, θα δημιουργήσουν πραγματικό πρόβλημα κάλυψης των εφημεριών, ήδη από τους επόμενους μήνες.

Πρόσθετη επιβάρυνση για το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου αποτελεί και η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη δυνατότητα συνταγογράφησης των φαρμάκων και των ιατρικών εξετάσεων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας από ιδιώτες γιατρούς. Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς ιατρούς, η εν λόγω απόφαση έχει δημιουργήσει πρόσθετες συνθήκες συμφόρησης στο ήδη επιβαρυμένο από την υποστελέχωση Νοσοκομείο, αλλά και μη ορθή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όσον αφορά  το μείζον ζήτημα της φημολογούμενης επένδυσης για την εγκατάσταση του σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG  στον Παγασητικό, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε σχετικά: «Η εκτεταμένη και πολυπαραγοντική περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, δεν σηκώνει νέους ρυπογόνους παράγοντες. Η Μαγνησία δεν μπορεί να μετατραπεί σε επενδυτικό καθαρτήριο στο βωμό του κέρδους». Σύσσωμο το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου τάχθηκε υπέρ στην προσπάθεια του Βουλευτή, για διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου, με αιχμές του δόρατος τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, απέναντι στην επένδυση.

Κοινή δράση συμφωνήθηκε και σχετικά με το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης και της καύσης εναλλακτικού καυσίμου RDF από την Τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος ήδη από την προηγούμενη Διοίκηση είχε αναδείξει σθεναρά το θέμα και είχε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Η διαμόρφωση κοινού πεδίου  μεταξύ επιστημονικών, θεσμικών και κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση της αέρια ρύπανσης, είναι αναγκαία για την επίλυση του προβλήματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο Βουλευτής, ευχαρίστησε θερμά το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τη γόνιμη συζήτηση, ευχήθηκε καλή θητεία και τόνισε την επιθυμία του να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία των τελευταίων ετών,  με μόνο σκοπό το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες της Μαγνησίας.