Ονομάστηκε "Ρόζα Ιμβριώτη" το κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το όνομα της Ρόζας Ιμβριώτη, της σπουδαίας Ελληνίδας παιδαγωγού, δόθηκε στο επονομαζόμενο επί 30 χρόνια «νέο κτίριο» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με απόφαση της Κοσμητείας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του ιδρύματος.
Η ονοματοδοσία του κτιρίου έγινε προ διμήνου και με αφορμή αυτή, χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Σαράτσης», αφιέρωμα στη Ρόζα Ιμβριώτη, η οποία ήταν πρωτοπόρος της ειδικής εκπαίδευσης, ίδρυσε το Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών που αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια στην Ελλάδα για την αγωγή παιδιών με νοητική υστέρηση. Ηταν ένθερμη οπαδός του δημοτικισμού, με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση και συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, λόγω των πολιτικών της φρονημάτων υπέστη διώξεις και μεταπολεμικά εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι.
«Προσπαθούμε μέσα από το συγκεκριμένο αφιέρωμα να ψηλαφίσουμε πτυχές του σημαντικού τόσο εκπαιδευτικού όσο και κοινωνικού και πολιτικού έργου της Ρόζας Ιμβριώτη στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Ταυτόχρονα πρόκειται για μία εκδήλωση με κοινωνικό πρόσημο και τέτοιες πρωτοβουλίες οφείλει να παίρνει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο», ανέφερε ο κοσμήτορας της Σχολής, Παναγιώτης Πολίτης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σύνδεση της Ρόζας Ιμβριώτη με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Ηταν η πρώτη που έφερε πρόγραμμα για παιδιά με νοητική υστέρηση στην Ελλάδα και δημιούργησε αντίστοιχο σχολείο στην Αθήνα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει τμήμα αμιγώς ειδικής αγωγής», αιτιολόγησε την απόφαση της Κοσμητείας να ονομάσει το «νέο κτίριο» σε κτίριο «Ρόζα Ιμβριώτη».
Για την «κόκκινη δασκάλα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής, της Εμφυλίου», μίλησε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής, τονίζοντας ότι «ήταν μία παιδαγωγός που πρώτη εφάρμοσε προγράμματα για ΑμεΑ και οι ιδέες της ήταν τέτοιες που ταρακούνησαν το εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής που ζούσε, γι’ αυτό και η απάντηση του συστήματος ήταν μία πολιτική καταστολής, εξορίας και διώξεων».
Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Προκόπης Παπαστράτης, μίλησε για μία πρωτοποριακή απόφαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανοίγει έναν δρόμο», είπε ενώ χαρακτήρισε επίκαιρα και στη σημερινή εποχή τα διδάγματα της Ρόζας Ιμβριώτη.
πηγή: taxydromos.gr