ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αυτοφυής ορχιδέα της Κάρλας στο Μουσείο Τσιτσάνη

Μια σπάνιας ομορφιάς φωτογραφική έκθεση στο Κέντρο Έρευνας - Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα με θέμα την Άγρια Ορχιδέα
Η αυτοφυής ορχιδέα της Κάρλας στο Μουσείο Τσιτσάνη
Στο πλαίσιο του Έργου: "Κάρλα – Κλίμα, γη, ύδωρ"

Σκοπός η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την Κλιματική Κρίση
 
Μια ονειρική έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί στο  Κέντρο Έρευνας –Μουσείο Τσιτσάνη –Αίθουσα Διοικητηρίου Παλαιών Φυλακών, το χρονικό διάστημα από Κυριακή 21 έως και Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 ( ώρες 09.00-15.00 και 18.00-21.00), που θα έχει ως θέμα ένα μοναδικό σε ομορφιά και συμπεριφορά φυτό – την Αυτοφυή Ορχιδέα- που ευδοκιμεί  στην γύρω περιοχή της λίμνης Κάρλας και σήμερα κινδυνεύει από εξαφάνιση.   
 
Η κινητή αυτή έκθεση φωτογραφίας ετοιμάστηκε, με ιδιαίτερη φροντίδα από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου, στην Κερασιά Μαγνησίας, στο πλαίσιο της Δράσης  5  με τίτλο: «Διάχυση αποτελεσμάτων στην κοινωνία: Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους», εντάσσεται στο έργο "ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ - Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων" και  χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
 
Το έργο υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια» (Συντονιστής εταίρος ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.


 
Μαγικές εικόνες από τη  μοναδική φύση της Κερασιάς Βορείου Πηλίου
 
Ο υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας και Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας και συνεργάτης του Έργου «Κάρλα- Κλίμα, Γη, Ύδωρ» κ. Δημήτρης Οικονομίδης (εκπαιδευτικός), επισημαίνει ότι η άγρια Ορχιδέα  είναι  ένα σπάνιο, μοναδικό σε ομορφιά και συμπεριφορά φυτό, που ευδοκιμεί στην γύρω περιοχή της λίμνης Κάρλας και αποτελεί πόλο έλξης, μελέτης και έρευνας επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, που επισκέπτονται την περιοχή, ιδιαίτερα την εποχή της άνοιξης, που το φυτό αυτό βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία.
 
Επίσης , σημειώνει ότι ο  Σύλλογος Κερασιάς επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικό έργο, αναδεικνύοντας την Κερασιά και το Β. Πήλιο, ως έναν μαγικό πανευρωπαϊκό προορισμό για τους λάτρεις της άγριας ορχιδέας, που ταξιδεύουν από πολύ μακριά για να δουν από κοντά τα σπάνια αυτά φυτά   και όλα τα στελέχη του Φορέα έχουν  απόλυτη προσήλωση στη γνώση και στη μεταδοτικότητα των μηνυμάτων προς την κοινωνία, που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή και την προστασία της Βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 
Το  έργο "ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ¨ έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, δείχνοντας με αυτό το τρόπο έμπρακτα την ευαισθησία του Ταμείου, για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
 
Η Κινητή Έκθεση Φωτογραφίας για την Άγρια Ορχιδέα , ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες για τους κινδύνους που απειλούν τη Βιοποικιλότητα και  θέτει προς συζήτηση και προβληματισμό τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα  ενόψει της Κλιματικής Αλλαγής, σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους.
 
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστή  Εταίρου «Δράση και Ενέργεια» κ. Ευάγγελος Θέος  και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερασιάς κ. Ελένη Παπαδημητροπούλου, «το κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν το κλίμα, τα νερά και τις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο του Έργου θα ενημερωθούν  άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, κ.α.), μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές), αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.  
 
Το έργο υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς της περιοχής (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού) και το Ευρωπαϊκό  Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το Site του προγράμματος: www.karlaclima.gr ή/και τις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα
Facebook: https://www.facebook.com/karlaclimachange
Instagram: https://www.instagram.com/karlaclimachange/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCTsWmn-g7tfClUtI-Ljlfdw