ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στη συνδιάσκεψη της ΠΟΕΤΝ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ευρεία συνδιάσκεψη των μελών του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.), από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού & Ναυτιλίας (Π.Ο.Ε.Τ.Ν.) και την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Π.Ε.Θ), με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία & Εξωστρέφεια, κ. Φραγκογιάννη Κώστα
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στη συνδιάσκεψη της ΠΟΕΤΝ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ- HELEXPO και συμμετείχε σε αυτήν και το Επιμελητήριο Μαγνησίας με την εκπροσώπηση του Προέδρου κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη.
 
Η έναρξη της συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε από τον κ. Ιωάννη Μανδρίνο, Πρόεδρο των Σ.Ε.Ε- Π.Ο.Ε.Τ.Ν.- Ο.Ε.Π.Ε.Θ., ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Υφυπουργό, αλλά και τους συμμετέχοντες, για την παρουσία τους, και έπειτα εστίασε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως ώριμου επενδυτικού προορισμού, ικανού να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις. Ο κ. Μανδρίνος, τόνισε, παράλληλα, τις ενέργειες επιχειρηματικής εξωστρέφειας που πραγματοποιούνται από τους φορείς Σ.Ε.Ε- Π.Ο.Ε.Τ.Ν.- Ο.Ε.Π.Ε.Θ μέσω των Μνημονίων Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί σε επιμελητήρια και φορείς του εξωτερικού.

Τέλος, έθεσε καίρια ζητήματα της επικαιρότητας, τα οποία επηρεάζουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από την κεντρική κυβέρνηση.


 
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προάσπιση και διαρκή ενίσχυση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων διεθνώς, υπογράμμισε με τη σειρά του ο Υφυπουργός, Κώστας Φραγκογιάννης. Αναφερόμενος στα απτά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας, ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε ότι όσον αφορά τις εξαγωγές, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, το 2021, στο συνολικό όγκο εξαγωγών ανά χώρα, σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξης του 21,9% έναντι του μέσου όρου του 11% για τις χώρες της Ευρωζώνης.
«Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνουν τη διαρκώς βελτιούμενη θέση της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον», τόνισε ο κ. Υφυπουργός και πρόσθεσε ότι, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμιστικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, «η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, της διασυνδεσιμότητας και της μεταφοράς δεδομένων».
 
Την ομιλία του Υφυπουργού, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τα μέλη των φορέων, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς προβληματισμοί που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την επενδυτική δραστηριότητα, με επικρατούσα ανησυχία την αμείωτη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους.
Απευθυνόμενος στα μέλη, o κ. Υφυπουργός ανέφερε μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της δομής της Οικονομικής Διπλωματίας και τα εργαλεία που θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων προκειμένου να βοηθηθούν στο άνοιγμά τους στις διεθνείς αγορές, καλώντας τους τοπικούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν όλα τα παρεχόμενα εργαλεία προκειμένου να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και των επιχειρήσεών τους.