ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Η κοινωνία του Βόλου ζητάει απαντήσεις - Η κυβέρνηση απαξιώνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο"

Δήλωση της Κατερίνας Παπανάτσιου για την απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)
"Η κοινωνία του Βόλου ζητάει απαντήσεις - Η κυβέρνηση απαξιώνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο"

Όπως σημειώνεται, για ακόμη μια φορά οι απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΡΑΕ σχετικά με την πορεία αδειοδότησης και εγκατάστασης της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα από αυτά που προτίθενται να απαντήσουν.

Θυμίζουμε ότι στις 9-3-2022 με αφορμή την ανάρτηση στην διαύγεια της απόφασης της ΡΑΕ με την οποία χορηγεί άδεια ΑΣΦΑ στην εταιρεία «Mediterranean Gas A.E.» για την επένδυση του υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι του Βόλου, η Βουλευτής Μαγνησίας κα. Κατερίνα Παπανάτσιου είχε καταθέσει Κοινοβουλευτική ερώτηση - αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με την εξέλιξη αυτή η οποία συνυπογράφονταν από 27 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στην ερώτηση τίθονταν σειρά ερωτημάτων μεταξύ άλλων το πως αξιολογήθηκε το εν λόγω έργο βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου, ιδίως ως προς το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την επικινδυνότητα, τη χωροθέτησή του σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή, και τη συνύπαρξη με άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον ποια συμπληρωματικά στοιχεία ζητήθηκαν από τη ΡΑΕ και ποιες διευκρινίσεις δόθηκαν και αν έχει κατατεθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τέλος, ζητήθηκε εκ νέου να κατατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 25.08.2021, καθώς και τα αναφερόμενα στα σημεία 12 έως και 18 έγγραφα της υπ’ αριθμ. 138/2022 απόφασης της Ρυθμιστικής Ενέργειας που αφορούν αιτήματα κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τις σχετικές απαντήσεις από τη Mediterranean GAS A.E.

Οι απαντήσεις που λάβαμε σε καμία περίπτωση δεν μας έκαναν σοφότερους. Αντίθετα καταδεικνύουν την ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την υποχρέωσή της να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια των κατοίκων του Βόλου.
Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μόλις προχθές, 13-7-2022, μας κοινοποιείται η από 10/3/2022 απάντηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ η οποία δηλώνει ΑΓΝΟΙΑ του έργου απαντώντας ότι «δεν έχει υποβληθεί στην Υπηρεσία φάκελος περιβαλλοντικής αδειοδότησης μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου. Επίσης δεν έχει αποσταλεί για αξιολόγηση Φάκελος Κοινοποίησης και Μελέτη Ασφαλείας σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής ΚΥΑ Seveso III.»

Επιπλέον μόλις προχθές κοινοποιείται η από 6/4/2022 απάντηση της ΡΑΕ στην οποία περιγράφονται τα ερωτήματα που τέθηκαν από αυτήν προς την «Mediterranean Gas A.E.» και αφορούν την ασφάλεια της κατασκευής, τις αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, την πυροπροστασία, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κλπ. Επιπλέον αναφέρονται οι μελέτες και τα συμπληρωματικά στοιχεία που έλαβαν ως απαντήσεις από την εταιρεία, επισημαίνοντας ότι  οι μελέτες αυτές αξιολογήθηκαν ως επαρκείς από τη ΡΑΕ καθώς το στάδιο αυτό της αδειοδότησης απαιτεί μόνο προκαταρκτικές μελέτες οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στη συνέχεια όταν θα λάβουν τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές…

Τέλος η ΡΑΕ καταθέτει τα έγγραφα που ζητήθηκαν από την κα Παπανάτσιου και τους υπόλοιπους συνυπογράφοντες Βουλευτές που αφορούν τα αιτήματα κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τις σχετικές απαντήσεις από τη Mediterranean GAS A.E. Όμως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν τα αποδίδει στους ερωτώντες Βουλευτές επικαλούμενο την εμπιστευτικότητα των στοιχείων για λόγους επιχειρηματικού απορρήτου.

Εν κατακλείδι, ένα μήνα μετά από την εκδήλωση της Mediterranean GAS κατά την οποία ανακοίνωσε την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών εντός του 2022 και την έναρξη λειτουργίας της μονάδας αρχές του 2024 και ενώ βρισκόμαστε στο 2ο εξάμηνο του 2022, το Υπουργείο Περιβάλλοντος απαντάει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με έγγραφα που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 2 και 3 μήνες νωρίτερα! Από τις απαντήσεις διαφαίνεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες αδειοδότησης του ΥΠΕΝ δεν έχουν λάβει ακόμη γνώση του έργου και η ΡΑΕ έχει λάβει μόνο κάποιες προκαταρκτικές μελέτες όσον αφορά την ασφάλεια του έργου, τις οποίες το ΥΠΕΝ αρνείται να τις κοινοποιήσει στους ερωτώντες Βουλευτές επικαλούμενο την εμπιστευτικότητα των στοιχείων για λόγους επιχειρηματικού απορρήτου.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να απαντήσει όπως αρμόζει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με αμεσότητα, εγκυρότητα και εμπιστοσύνη απέναντι στους συναδέλφους του Βουλευτές, διότι το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων του Βόλου και της καταλληλότητας εγκατάστασης επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία έργων δεν μπορεί να εξαντλείται σε δημοσιεύματα, εταιρικές εκδηλώσεις και προκαταρκτικές περιβαλλοντικές μελέτες.