ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Στην εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μ. Μακρή, τίμησε με την παρουσία της και τον χαιρετισμό της μαθήτριες και μαθητές που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση.

Ο δραστήριος Τομέας Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διοργάνωσε, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, τρεις μαθητικούς Διαγωνισμούς για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσεγγίζοντας με ευαισθησία, ευθύνη, σεβασμό και έμπνευση τα «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», τον ρόλο του «Εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού μέσα από τα παιδικά μάτια» και την δημιουργική  παρότρυνση «Φαντασία να Υπάρχει»!

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ Αντώνιος Αυγερινός και «έντυσε» με τις μελωδίες του το Μουσικό Σύνολο Νέων του Τομέα Νεότητας του Ε.Ε.Σ. και ο μαθητής του 2ου Γυμνασίου Μελισσίων με μια κιθάρα κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά.

Η Υφυπουργός Παιδείας επιβράβευσε τις μαθήτριες και τους μαθητές, που με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, συμμετείχαν στις δράσεις του ΕΕΣ: «Ο διαγωνισμός Δοκιμίου, που έθεσε στο επίκεντρο τη Μικρασία και τις μνήμες από το 1922, συγκέντρωσε συμμετοχές από 37 σχολεία με 111 δοκίμια, ατομικές και ομαδικές συγγραφικές προτάσεις, μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου.

Είμαι πολύ υπερήφανη για όλες και όλους εσάς που, μέσα από τη συνεργασία και τη δημιουργικότητά σας, αξιοποιήσατε το κίνητρο και το ερέθισμα και συμπράξατε τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Από την ενεργοποίησή σας εισπράττω ξεκάθαρα το μήνυμα, μέσα από την προσωπική σφραγίδα καθενός αλλά και το αποτύπωμα της συλλογικής μαρτυρίας, ότι η Μικρασιατική Καταστροφή πρέπει να τιμάται, να μη λησμονιέται, να διδάσκεται και να διδάσκει μέσα από τον πόνο του ξεριζωμού, την αγριότητα του αναθεωρητισμού, το θάρρος του λαού και την ελπίδα για μια νέα ζωή.

Στον δεύτερο διαγωνισμό, η προσοχή στρέφεται, δικαιωματικά, στον «Εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού μέσα από τα παιδικά μάτια». Ένας διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου, που ανέδειξαν με τη συμμετοχή τους 39 σχολεία από όλη την Ελλάδα, 261 μαθητές με 193 έργα.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες και όλους που ενώσατε τις φωνές σας σε ένα πανανθρώπινο μήνυμα για την γνωριμία, τη διάδοση και την ανάδειξη του εθελοντισμού ως την κινητήρια και ελπιδοφόρα προϋπόθεση για έναν καλύτερο κόσμο.

Αυτήν τη σχέση ενθαρρύνουμε, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τον εθελοντισμό, καλλιεργούμε δεξιότητες και εκπαιδεύουμε τους επόμενους εθελοντές.

Μέσα από την ματιά σας, βλέπουμε καθαρά μπροστά μας το δυναμικό όραμα του εθελοντισμού, που αναζητά τρόπους δημιουργικής και ουσιαστικής κοινωνικής εθελοντικής προσφοράς.

Και, τέλος, ο τρίτος διαγωνισμός με τίτλο «Φαντασία να Υπάρχει» μας δείχνει τον τρόπο να συμβάλλουμε έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ανακύκλωση υλικών.

Αυτό πράξατε και σεις, μαθήτριες και μαθητές  της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου, που μέσα από ανακυκλώσιμα υλικά εκφραστήκατε μετατρέποντάς τα στην σπουδαία πρώτη ύλη για τις πρωτότυπες δημιουργίες σας.

68 σχολεία από όλη την Ελλάδα, 310 μαθητές με 265 έργα αποδεικνύετε μέσα από τις κατασκευές σας  ότι μπορούμε να ελπίζουμε στη μεγάλη διαφορά που θα φέρει η νέα γενιά στην βιώσιμη προοπτική μας»