ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Μαραβέγια με μέλη του "Ιππόκαμπου"

Ο «Προσωπικός Βοηθός» στην υπηρεσία των ΑμεΑ
Συνάντηση Μαραβέγια με μέλη του "Ιππόκαμπου"

Όπως σημειώνεται στην σχετική ενημέρωση, η συζήτηση για τις στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης με στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία και τη στήριξη των οικογενειών τους, με βασικό εργαλείο το θεσμό του Προσωπικού Βοηθού, κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με τον πρόεδρο κ. Πέτρο Μπέλλο και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», την Παρασκευή 8 Ιουλίου, στο Ξενία Βόλου.
 
Ο κ. Μαραβέγιας εξήγησε ότι το πρόγραμμα αφορά άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία κάθε μορφής από 16 ως 65 ετών. Το πιλοτικό στάδιο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 42 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οδηγώντας αμέσως μετά στην καθολική εφαρμογή του. Πρόκειται, όπως είπε ο βουλευτής, για ένα μέτρο που θα διευκολύνει, όχι μόνο τους ίδιους τους ανάπηρους, αλλά και τις οικογένειές τους, να ανταποκριθούν καλύτερα στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία που θα συμμετέχουν στην πιλοτική φάση του προγράμματος ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας τους θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του προσωπικού βοηθού χωρίς να στερούνται καμία άλλη κοινωνική παροχή ή υπηρεσία που ήδη λαμβάνουν.
 
Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, με το προεδρείο του «Ιππόκαμπου» να εκφράζει παράπονα για τα πεζοδρόμια και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του. Επιπλέον, τέθηκαν τα ζητήματα συμμετοχής των ΑμεΑ στην προμήθεια φαρμάκων και αναπηρικών αμαξιδίων, συνοδείας των ΑμεΑ στα νοσοκομεία και των επιδομάτων αναπηρίας.
 
Ο κ. Μαραβέγιας διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι θα σταθεί αρωγός στα αιτήματα των μελών του «Ιππόκαμπου», επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση του πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί να επιτευχθεί με αυτοματισμούς. Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει και υλοποιεί, χρειάζεται όμως και η καθημερινή συμμόρφωση όλων μας. «Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Κοινός στόχος μπορεί να είναι μόνο ένας: η αυξημένη συμμετοχή όλων των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής και δημόσιας ζωής της χώρας μας», υπογράμμισε ο βουλευτής.  
 
Οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν για όλα τα παραπάνω ζητήματα, στο πλαίσιο της στενής σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έχουν οικοδομήσει τα τρία τελευταία χρόνια.