ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το κοινό ψέμα

Του Γιώργου Πετρουλάκη, Διεθνολόγος, πρώην Γ.Γ. Επικοινωνίας
Το κοινό ψέμα

 κόμα και σήμερα κανένα απολύτως μεγαλοστέλεχος της "σοβαρής" Ν.Δ. δεν πρόκειται να παραδεχθεί δημοσίως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε δίκιο για την ελληνική κρίση. Ιδιωτικά βέβαια κουνάνε συγκαταβατικά το κεφάλι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι το κοινό τους ψέμα, ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τα Μνημόνια, βόλευε πολιτικά και τους δύο. Τους πρώτους για να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους για την χρεοκοπία και να τις φορτώσουν στον τότε μεγάλο πολιτικό τους αντίπαλο. Τους δεύτερους για να γκρεμίσουν το ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και να πάρουν τη θέση του. Έφτασαν πάρα πολύ κοντά να το πετύχουν.
 
Αλλά το ΠΑΣΟΚ επέζησε. Και επιστρέφει.
 
Γιατί η αλήθεια είναι πάντα εδώ, παρούσα, αμείλικτη απέναντι σε όσους επιχείρησαν να την θάψουν. Όπως πολύ σωστά υπογράμμισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη: "Καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009. Οδηγήσατε τη χώρα σε 15,4% δημοσιονομικό έλλειμμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί αυτές οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα".
 
Να θυμηθούμε τα βασικότερα σημεία του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στις 13 Μαρτίου 2014;
 
1. «…πριν από την έναρξη του προγράμματος συνδρομής ΕΕ-ΔΝΤ (σ.σ. δηλαδή πριν το 2010) υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε την «αφερεγγυότητα» και τη «μη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού… με το δημόσιο έλλειμμα να αγγίζει το 15,7% του ΑΕγχΠ το 2009…»
 
2. «Η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος…» (σ.σ. δηλαδή πριν το 2010)
 
3. [Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο]«…χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. δηλαδή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Παπανδρέου) για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010· σημειώνει ότι η βαθμιαία αποκάλυψη της στατιστικής λαθροχειρίας στην Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων»
 
4. [Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] «εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η χρηματοδοτική συνδρομή πέτυχε βραχυπρόθεσμα τον στόχο της αποφυγής μιας ανεξέλεγκτης αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους που θα επέφερε εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες πιθανώς θα ήταν χειρότερες από τις σημερινές…και, ενδεχομένως, την αναγκαστική έξοδο χωρών από τη Ζώνη του Ευρώ».
 
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψηφίστηκε το 2014 από 448 ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα. Καταψηφίστηκε από μόλις 140, μεταξύ των οποίων το σύνολο των ευρωβουλευτών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι καταλαβαίνουν γιατί. Ακόμα και σήμερα το ίδιο θα ψήφιζαν. Ορκισμένοι εχθροί στα λόγια, συνέταιροι στα βασικά και ιδίως ενάντια στο ΠΑΣΟΚ, ενάντια στη σοβαρότητα, ενάντια στην αλήθεια. Για αυτό και πολύ σύντομα το δίπολό τους θα αποτελέσει παρελθόν.        

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου".