Συνάντηση Αλ. Μεϊκόπουλου - ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ για θέματα των ανθρώπων με αναπηρία
Όπως σημειώνεται στην σχετική ενημέρωση, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, ο Βουλευτής συζήτησαν με τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Πέτρο Μπέλλο, τη γενική γραμματέα κ. Κερασία Ζορμπά και μέλη του συλλόγου από την πανδημία και τον πλήρη αποκλεισμό των αναπήρων από την κοινωνική ζωή μέχρι ζητήματα προσβασιμότητας στις υγειονομικές δομές του Νομού.
Ζητούμενο και στόχος του Σωματείου παραμένει η διαμόρφωση μια πόλης φιλικής προς τους ανθρώπους με αναπηρία που σημαίνει μια πόλη προσβάσιμη με υποδομές και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν και θα δημιουργούν όρους ομαλής ενσωμάτωσης και φυσιολογικής καθημερινότητας.
Ο Βόλος βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω σε αυτό, τη στιγμή που άλλες πόλεις στην Ελλάδα έχουν θέσει το ζήτημα της προτεραιότητας ως προτεραιότητα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ανέφεραν, πως ναι μεν πρόκειται για μια σημαντική υπηρεσία, όμως από την άλλη η πιλοτική του εφαρμογή δε βοηθά στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με την απόδοση και τις διορθώσεις που ενδέχεται να χρειαστούν. Επιπλέον ανέφεραν ότι ο θεσμός δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια αμιγώς κρατική υπηρεσία, αλλά θα πρέπει να έχει χαρακτήρα διαβουλευτικό και με πρόνοια για κοινωνικό απολογισμό, ενώ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας.
Στο πρόγραμμα καθοριστικές παράμετροι αποτελούν η διαρκής επιμόρφωση του προσωπικού βοηθού, αλλά και η περίοδος προσαρμογής με τον χρήστη του θεσμού και των συγγενών.
«Η ισότιμη μεταχείριση των κινητικά ανάπηρων αποτελεί όραμα του Σωματείου. Μια ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες τους, ως φορείς δικαιωμάτων, δεν είναι αντικείμενα, αλλά ισότιμα μέλη της κοινωνίας που δικαιούνται αυτονομία, ισοτιμία και αξιοπρέπεια» τόνισαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου.
«Υπάρχει πολύ συχνά η τάση το κρίσιμο ζήτημα της αναπηρίας να αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς παράγοντες, κεντρικά και τοπικά, με ευχολόγια αντί για πράξεις. Στην πράξη χρειάζεται άμεση εμβάθυνση του θεσμού του προσωπικού βοηθού, πανελλαδική εφαρμογή και αξιοποίηση όλων των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στο διεθνές περιβάλλον, τεχνικής και θεσμικής φύσης» επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Ο Βουλευτής ευχαρίστησε θερμά το προεδρείο και τα μέλη του Ιππόκαμπου, που όπως είπε είναι η ψυχή του Σωματείου, λέγοντας ότι ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει κοινοβουλευτικά τα ζητήματα της κοινότητας των αναπήρων μέχρι την επίλυσή τους.