ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ζέττα Μακρή στο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μ. Μακρή παραβρέθηκε, την Κυριακή 10 Ιουλίου, στις εκδηλώσεις του 36ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων, που, φέτος, φιλοξενήθηκαν στη Νάουσα με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από το ολοκαύτωμα της πόλης
Η Ζέττα Μακρή στο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και έκλεισαν με τον «Μεγάλο χορό - Κόρλου Μάρι» στο Δημοτικό πάρκο της πόλης, όπου συμμετείχαν 1.500 χορευτές από πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, καθώς και Έλληνες Βλάχοι της Διασποράς.

Η κ. Μακρή τίμησε την καταγωγή της και συμμετείχε, με συγκίνηση και χαρά, στο βλάχικο αντάμωμα, που κρατά ζωντανό και δυναμικό τον δεσμό με τις ρίζες, συνεχίζει και μεταδίδει την παράδοση, παραδίδει μαθήματα ενότητας και ομοψυχίας και δυναμώνει το κοινό αίσθημα των Ελλήνων Βλάχων, όπου και αν βρίσκονται.

Στο άκουσμα της παραδοσιακής μουσικής και των χαρακτηριστικών ήχων και στη θέα των χορευτών, η Υφυπουργός Παιδείας και Βουλευτής Ν. Μαγνησίας   ανταποκρίθηκε στο βλάχικο κάλεσμα, έπιασε «το χορό» με τον περήφανο χορευτικό σύλλογο Βελεστίνου, από όπου και η καταγωγή της, και μοιράστηκε αυθεντικές και έντονες στιγμές ανεκτίμητης επαφής με την παράδοση, τους ανθρώπους και την καρδιά της καταγωγή τους. 

Συμβολικά και ουσιαστικά, η κα Μακρή θέλησε να αναδείξει τη σημασία και την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του θεσμού για την πολιτιστική ταυτότητα και συνέχεια των Βλάχων και ευχήθηκε καλή αντάμωση στην επόμενη συνάντηση.