ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κων. Μαραβέγιας και Σ. Μπαντάς στον Γ. Γεωργαντά την αντιμετώπιση τυχόν επισιτιστικής κρίσης  

Την πρόταση της βολιώτικης νεοφυούς επιχείρησης Centaur Analytics για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης, έθεσαν υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σωτήρης Μπαντάς
Κων. Μαραβέγιας και Σ. Μπαντάς στον Γ. Γεωργαντά την αντιμετώπιση τυχόν επισιτιστικής κρίσης  

Όπως σημειώνεται στην ενημέρωση, σε συνέχεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, με θέμα «Αγροτεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα», οι κ.κ. Μαραβέγιας και Μπαντάς επισκέφθηκαν τον κ. Γεωργαντά στο υπουργείο και συζήτησαν για την επισιτιστική ασφάλεια των δημητριακών και την ανάγκη ενός σχεδίου κατεπείγουσας αντιμετώπισης.
 
Όπως τόνισε ο κ. Μπαντάς, είναι πιθανό εντός των προσεχών μηνών η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με ελλείψεις, όσο με εντυπωσιακές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, ειδικά όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο εξαιτίας αυτού. Η λύση-μονόδρομος είναι να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικές παραγγελίες μαλακού σίτου και αραβόσιτου σε ποσότητες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας με χρονικό ορίζοντα έτους, και να δημιουργηθεί δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης αποθηκών και εφοδιασμού, με χρήση τεχνολογίας.
 
Η Centaur, έχοντας μακρόχρονη ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και στις ΗΠΑ με τα Purdue University και USDA Ag. Research Service, βοηθά πελάτες σε όλο τον κόσμο να αποθηκεύουν και να μεταφέρουν με ασφάλεια προϊόντα δημητριακών, ρυζιού, ελαιούχων σπόρων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Στο πλαίσιο αυτό έχει συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης, την υλοποίηση της οποίας μπορεί και να αναλάβει. Η πρόταση αφορά στην  κατεπείγουσα δημιουργία και διαχείριση στρατηγικών αποθεμάτων μαλακού σίτου και αραβόσιτου μέσα από τις ακόλουθες διαδικασίες:
1. Εντοπισμός και ψηφιακή καταγραφή διαθέσιμων σταθερών αποθηκευτικών χώρων σε όλη την Ελλάδα
2. Προσέγγιση δυνητικών προμηθευτών δημητριακών (π.χ. σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Λατ. Αμερική) για την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων σίτου και αραβοσίτου. Οι παραγγελίες πρέπει να γίνουν κατεπειγόντως καθώς υπάρχει ήδη πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα.
3. Εγκατάσταση συστημάτων ευφυούς παρακολούθησης και διαχείρισης των αποθηκών δημητριακών.
4. Άμεση δημιουργία αποθηκών πολύ μεγάλης χωρητικότητας σε υπαίθριους χώρους (grain bunkers) για τη ραγδαία και ασφαλή αύξηση της αποθηκευτικής χωρητικότητας δημητριακών στη χώρα μας.
5. Δημιουργία portal, για την πρόσβαση των επιχειρήσεων διατροφικών προϊόντων στην πλατφόρμα.
6. Διεκπεραίωση των παραγγελιών, της αποθήκευσης και διαχείρισης των αποθεμάτων από κεντρικό φορέα, με ένα μοντέλο διαμοιρασμού κόστους από τους χρήστες του ιδιωτικού τομέα.
7. Οι κρατικοί φορείς θα έχουν διαρκή παρακολούθηση των αναγκών και των αποθεμάτων μέσω της πλατφόρμας, καθώς και οικονομική παρακολούθηση της διακύμανσης του κόστους πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις τιμές λιανικής και χονδρικής των τελικών προϊόντων διατροφής.
 
Σημειώνεται ότι ο κ. Γεωργαντάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση και ευχαρίστησε τον κ. Μαραβέγια για την πρωτοβουλία του να τον ενημερώσουν, από κοινού με τον κ. Μπαντά, σχετικά με αυτό το σοβαρό θέμα.