ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

"ΗΛΕΚΤΡΑ" του Ευριπίδη στον Βόλο

Η παράσταση θα ανεβεί την Κυριακή 10 Ιουλίου, στις 21:30, στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα
"ΗΛΕΚΤΡΑ" του Ευριπίδη στον Βόλο

Οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό θα βρίσκονται στον Βόλο την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου για την ανατρεπτική «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη.

Η παράσταση θα ανεβεί στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας στις 21:30 σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα.

Τους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη υποδύονται η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος. Στον ρόλο του Παιδαγωγού ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη είναι ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής που όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες. Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο.

Οταν η Ηλέκτρα παρουσιάζεται το 413 π.Χ. η Αθήνα είναι κλονισμένη από τον μακρόχρονο πόλεμο· σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα στη Σικελική Εκστρατεία. Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη, πρόδρομος των μεγάλων κειμένων του ελισαβετιανού θεάτρου και απαρχή του ψυχολογικού θεάτρου, βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο σύγκλισης: εκεί που θεοί και άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τον κόσμο τους σε μια εποχή αμφιβολίας και απομυθοποίησης.

Η Ηλέκτρα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το Παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα. Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση. Για πρώτη φορά στον Ευριπίδη, ο φόνος διερευνάται σε σχέση με τις ψυχολογικές του συνέπειες. Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν την Ηλέκτρα έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο. 

Η ταυτότητα της παράστασης

Αναλυτικά οι συντελεστές της παραγωγής έχουν ως εξής:

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνικά - Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης

Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Πανοπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Ζήκος

Trailer παράστασης: Άλεξ Κωνσταντινίδης

Poster artwork: Θοδωρής Λαλάγκας

Social  mediaΔιαφήμιση: Renegade media Βασίλης  Ζαρκαδούλας

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι:

Γεωργός: Γιώργος Δεπάστας

Ηλέκτρα: Μαρία Κίτσου

Ορέστης: Δημήτρης Γκοτσόπουλος

Πυλάδης: Σπύρος Κυριαζόπουλος

Γέροντας: Γιώργος Κωνσταντίνου

Άγγελος: Νίκος Λεκάκης

Κλυταιμνήστρα: Ιώαννα Μαυρέα

Διόσκουροι: Ιάσονας Παπαματθαίου - Αντώνης Σταμόπουλος

Στον Χορό συμμετέχουν οι Φανή Αποστολίδου, Κορίνα Θεοδωρίδου, Πίνα Κούλογλου, Αννα Κωνσταντίνου, Γωγώ Παπαϊωάννου και Βάσια Χρήστου.

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά

Γενική είσοδος 20 €

Φοιτητικό-Παιδικό-ΑμΕΑ-Ανέργων 15 €

Προπώληση εισιτηρίων βιβλιοπωλείο «Λύχνος», κατάστημα «Κεχαΐδης», ταμείο θεάτρου & VIVA.GR

https://www.viva.gr/tickets/theater/ilektra-tou-eyripidi/.

Πιο διαβασμένα