ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κων. Μαραβέγιας στην Επιτροπή Έρευνας για τις βολιώτικες startups Centaur Analytics και Augmenta

Το πρωτοποριακό έργο που παράγουν οι βολιώτικες νεοφυείς επιχειρήσεις Centaur Analytics και Augmenta στον αγρο-τεχνολογικό τομέα (AgTech), ανέδειξε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, την Τρίτη 28 Ιουνίου, με θέμα «Αγροτεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα»
Ο Κων. Μαραβέγιας στην Επιτροπή Έρευνας για τις βολιώτικες startups Centaur Analytics και Augmenta
 
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι Δρ Σωτήρης Μπαντάς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Centaur, Γεώργιος Βαρβαρέλης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Augmenta (μέσω τηλεδιάσκεψης), Νικόλαος Ζώτος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Future Intelligence. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτεχνολογίας, με επιστημονικά επιτεύγματα που τις καθιστούν από τις σημαντικότερες startups επιχειρήσεις στη χώρα.
 
Απευθύνοντας τα συγχαρητήριά του στους εκπροσώπους των τριών εταιρειών, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι αποτελούν την προσωποποίηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και βασικός λόγος ύπαρξης της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι να συμβάλει ώστε νακαρποφορήσουν στο μέλλον και άλλες τέτοιες προσπάθειες από αξιόλογους επιστήμονες.
 
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην εταιρεία Centaur Analytics, υπογράμμισε ότι είναι μία διεθνώς καταξιωμένη startup επιχείρηση στον τομέα του Internet of Things, με πρωτοποριακές εφαρμογές στην αγροτεχνολογία και την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων. Ξεκίνησε από την πόλη του Βόλου, αλλά, πλέον, έχει κατακτήσει όλο τον πλανήτη, δείχνοντας τον δρόμο στο μέλλον όσον αφορά την επιστήμη των τροφίμων και την ψηφιακή γεωργία. Για την Augmenta, είπε ότι έφερε την επανάσταση στις αγροτικές καλλιέργειες με ένα «μάτι» προηγμένης τεχνολογίας, που παρακολουθεί ήδη χιλιάδες εκτάρια γεωργικών καλλιεργειών παγκοσμίως. Οι αγρότες μειώνουν την ποσότητα των λιπασμάτων και χημικών, μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης, καθώς υπολογίζονται με ακρίβεια οι ανάγκες κάθε σπιθαμής του αγρού όσον αφορά τα λιπάσματα και χημικά. Και οι δυο εταιρείες εφαρμόζουν τεχνολογία που έρχεται να συμβάλει στη διαχείριση κρίσεων, όπως αυτή που διέρχεται η αλυσίδα εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
 
«Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι στη Μαγνησία για τη Centaur Analytics και την Augmenta, γιατί έχουν αναδειχθεί πλέον σε διεθνείς επιχειρήσεις που με το επιστημονικό τους έργο υπηρετούν τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής», επισήμανε ο βουλευτής, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη συνεισφορά ενός ακόμη φορέα της Μαγνησίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που με τις συνέργειες και τα ερευνητικά του προγράμματα αποτελεί πόλο έλξης για πολλές δραστηριότητες στον χώρο της αγροτεχνολογίας.
 
Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη δραστηριότητα των startups επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθούν τυχόν νομικά κενά και να στηριχθούν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο προστιθέμενης αξίας που παράγουν. «Στόχος είναι ο σπόρος της δημιουργίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας να ριζώσει για τα καλά στην Ελλάδα και να δώσει καρπούς, που θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», κατέληξε ο βουλευτής.