ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόταση αξιοποίησης ακινήτων του Δήμου Ρήγα Φεραίου - Παρουσίαση και ερωτήματα

Σχεδόν ένα μήνα μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης αξιοποίησης ακινήτων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου αναδημοσιεύουμε την πρόταση θέτοντας σημαντικά ερωτήματα ως πολίτες
Πρόταση αξιοποίησης ακινήτων του Δήμου Ρήγα Φεραίου - Παρουσίαση και ερωτήματα

Δείτε αναλυτικά την ΠΡΟΤΑΣΗ που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως δημοισεύτηκε στο ίντερνετ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Ερωτήματα - αιτήματα αφού έχει περάσει ένας μήνας από την συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου που παρουσιάστηκε η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΒΑ - Επιχειρηματικά και Βιομηχανικά Πάρκα, Αθανάσιο Ψαθά, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, κι ενώ έχει οριστεί ως ημερομηνία απόφασης η 30η Αυγούστου.

Επειδή όπως ειπώθηκε από πολλούς αλλά και διά στόματος του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, ότι είναι απόφαση που αφορά τις ζωές μας και το μέλλον των επόμενων γενεών, δηλαδή των παιδιών μας.

1) Πότε θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν διεξοδικά τα ενδεχόμενα οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που αφορούν το περιβάλλον και κατ` επέκταση την Υγεία των κατοίκων, κάτι το οποίο επισημάνθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο;

2) Τι είδους μονάδες θα μπορούν να εισέλθουν στη νέα βιομηχανική περιοχή; Θα χρησιμοποιούνται προς καύση και άλλα υλικά - μη οργανικής προέλευσης με κίνδυνο για το περιβάλλον; Θα έχουμε μόνο καύση βιομάζας ή όχι; Πώς θα διασφαλίζεται; Μην ξεχνάμε πως συνορεύουμε ήδη με μία βαριά βιομηχανική περιοχή.

3) Από την 6η Ιουνίου έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η τρίμηνη δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Νασίκας είπε ότι μέσω διαδικτύου οποιοσδήποτε δημότης θα μπορεί να πάρει θέση. Πότε θα ξεκινήσει ιντερνετικά η διαβούλευση, υποθέτουμε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου; Συζητήθηκε ξανά το θέμα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο; Εχουν γίνει κινήσεις και αν ναι ποιες αυτόν τον μήνα;

4) Θα σταλεί η πρόταση σε ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς οι οποίοι θα ενημερώσουν τον Δήμο, τον κόσμο και τις Τοπικές Κοινωνίες που θα κληθούν να πάρουν την απόφαση; Δεν θα πρέπει να υπάρχει μονόπλευρη ενημέρωση από την εταιρία που θέλει να προχωρήσει το έργο.

5) Οι Τοπικές Κοινωνίες που θα κληθούν να αποφασίσουν, πόσο καλά ενημερωμένες θα είναι γύρω από το ζήτημα, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι; Θα καλέσουν τα τοπικά συμβούλια τον κόσμο ώστε να υπάρξει δημόσια διαβούλευση;

6) Θα ενημερωθούν άμεσα όλοι οι ενδιαφερόμενοι (Δήμος - Δημοτικό Συμβούλιο - Τοπικές Κοινότητες - Κάτοικοι - Επαγγελματίες) για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), στην οποία αναγράφονται αναλυτικά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά όλα τα στοιχεία, τα οφέλη και οι πιθανοί κινδυνοι στο περιβάλλον από τις συγκεκριμένες μονάδες και τη λειτουργία τους;

7) Η Τοπική Κοινότητα Βελεστίνου βρίσκεται κοντά στο προτεινόμενο έργο, θα συνεδριάσει επίσης όπως οι Κοινότητες Αερινού και Αγίου Γεωργίου;

Πιστεούουμε ότι απαιτείται σκέψη, πολύπλευρη ενημέρωση από ειδικούς παρά τα προτεινόμενα οφέλη που αναλύονται και παρακάτω θα πρέπει να εξεταστούν τα πάντα ενδελεχώς καθώς η απόφαση θα είναι οριστική και πιθανώς μη αναστρέψιμη.

Σίγουρα δεν αρκεί μία εκδρομή σε ανάλογη μονάδα καύσης βιομάζας. Θυμίζουμε επίσης πως για την περίπτωση περιβαλλοντικής μόλυνσης ο κ. Ψαθάς τόνισε ο ίδιος μπορεί να "κλείσει" επιχειρήσεις που δεν ακουλουθούν τους περιβαλλοντικούς όρους. Εντούτοις, σε σχετική επεξηγηματική ερώτησή έγινε γνωστό πως η ΕΤΒΑ είναι υπεύθυνη για ενδεχόμενη μόλυνση εντός του πάρκου. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη μόλυνση στην τοπική κοινωνία, όπως ίσως είναι ο φόβος των κατοίκων από άλλες περιπτώσεις, υπεύθυνη για ελέγχους, όπως ειπώθηκε, είναι η Περιφέρεια.

Το σημαντικό στοιχεία είναι η ενημέρωση και τα δημόσια αποτελέσματα

Όπως έγινε γνωστό στις 6 Ιουνίου για τα δύο οικόπεδα στον Άγιο Γέωργιο (7.000 στρ.) και το Αερινό (234 στρ.) προτείνεται η συνδυαστική αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου τύπου βιομηχανικής περιοχής, όπως αναφέρεται μίας Πρότυπης Περιοχής Κυκλικής Βιο-οικονομίας. Η μελέτη που παρουσιάστηκε προτείνει τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου με βιομηχανική και ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διατροφικής τεχνολογίας στον Άγιο Γεώργιο και Μικτό Εμπορευματικό Κέντρο προσανατολισμένο στην διακίνηση αγροτοκτηνοτροφικών και διατροφικών προϊόντων στο Αέρινο με συνδυαστική τους αξιοποίηση και δημιουργία μίας νέου τύπου Βιο-Οικονομικής βιομηχανικής περιοχής

Αναλυτικά, προτείνεται

  •  Για το ακίνητο στο Αερινό, στην δημιουργία ενός μεικτού εμπορευματικού κέντρου, προσανατολισμένου στην διακίνηση Αγροτο-Κτηνοτροφικών και Διατροφικών προϊόντων και την γενικότερη λογιστική και μεταφορική εξυπηρέτηση της Βιο-Οικονομικής περιοχής του δεύτερου ακινήτου.

  • Για το ακίνητο στον Αγ. Γεώργιο, στην δημιουργία μιας πρότυπης Βιο- Οικονομικής Περιοχής προσανατολισμένης στις κατευθύνσεις κυκλικής οικονομίας, βιο-οικονομίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διατροφικής τεχνολογίας.

Όπως θα δείτε παρακάτω και ειπώθηκε επίσης στο Συμβούλιο, τίθενται σημαντικά ζητήματα με τους δασικούς χάρτες που μπορούν να εμποδίοσουν την επένδυση. Τονίζεται πως θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, είτε για την εξαίρεση από το χαρακτηρισμό όπου είναι δυνατό, μέσα από την έγκαιρη υποβολή ενστάσεων ή για τη οριστική διευθέτηση των όποιων ζητημάτων.

Ακόμη, επισημαίνεται για τα δύο σενάρια αξιοποίησης των ακίνητων, καθώς και για την ανάπτυξη των προβλεπόμενων χρήσεων, υποδομών και εγκαταστάσεων εντός αυτών, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα να ισχύσει το καθεστώς ΒΙ.ΠΕ. Καθώς θα επιτρέψει την υλοποίησή τους με σημαντικά ευνοϊκότερους όρους και πρόσθετα πλεονεκτήματα.

Το ακίνητο στον Άγιο Γεώργιο

Το ακίνητο ανήκει στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, Δημοτική Ενότητα Φερών και σε ακτίνα 5 Km περιμετρικά του ακίνητου βρίσκονται οι κοινότητες Βελεστίνο, Αερινό και Άγιος Γεώργιος Φερών. Η πόλη του Βόλου και το λιμάνι, απέχουν περίπου 20 Km, ενώ οι ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ Α και Β 12 και 5 Km αντίστοιχα.

Στο ακίνητο της περιοχής Αγίου Γεωργίου προτείνεται η δημιουργία μιας Πρότυπης Βιο-Οικονομικής Περιοχής, με εγκατάσταση ήπιων δραστηριοτήτων κυκλικής αγροτοβιομηχανικής οικονομίας, με σημαντική αξιοποίηση των ΑΠΕ και ισχυρή διασύνδεση με δομές έρευνας και τεχνολογίας σε θέματα αξιοποίησης και ανακύκλωσης βιομάζας, αγροτοδιατροφικής τεχνολογίας και ψηφιακών εφαρμογών.

Η βιο-οικονομία είναι ένα νέο μοντέλο για τη βιομηχανία και την οικονομία. Περιλαμβάνει τη βιώσιμη χρήση ανανεώσιμων βιολογικών πόρων για την παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και βιομηχανικών αγαθών. Αξιοποιεί επίσης το αναξιοποίητο δυναμικό που αποθηκεύεται σε εκατομμύρια τόνους βιολογικών αποβλήτων και υπολειμματικών υλικών.

Η αγροτοβιομηχανία αποτελεί «πρόσφορο έδαφος» για να εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της βιο-οικονομίας και της βιώσιμης και κυκλικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, καθώς περιλαμβάνει όλους τους βιομηχανικούς και οικονομικούς τομείς και τις σχετιζόμενες υπηρεσίες, οι οποίοι επεξεργάζονται φυσικές πηγές, το έδαφος, το ζωικό κεφάλαιο και τα οργανικά απόβλητα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι κρίσιμο η Βιο-Οικονομική Περιοχή να συνδεθεί με κανάλια έρευνας και ανάπτυξης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη βέλτιστων μορφών εκτροφής ζωών, νέων μορφών χρήσης της γενετικής στην παραγωγική δραστηριότητα, καινοτόμες τεχνολογίες για αξιοποίηση παραπροϊόντων και υπολειμμάτων, αποδοτικότερη αξιοποίηση αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας.

Η ιδέα είναι να εφαρμοστούν νέες προσεγγίσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής: εκτροφή, επεξεργασία και ανάπτυξη προϊόντων, καθώς και αξιοποίηση υπολειμματικών υλικών και αποβλήτων. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αναπτυχθούν εντός του ακινήτου εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειμμάτων και οργανικών αποβλήτων φυτικής και ζωικής προέλευσης με στόχο την παραγωγή ενέργειας, ζωοτροφών, εδαφο-βελτιωτικών και γενικότερα για την αξιοποιήσιμη διαχείριση των αποβλήτων.

Η Πρότυπη Βίο-Οικονομική περιοχή, θα δημιουργηθεί υπό το πρίσμα των βασικών αρχών της Κυκλικής οικονομίας - Βιο-οικονομίας και Αγροτοτεχνολογίας και θα περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές για την ανάπτυξη και λειτουργία: καθετοποιημένων μονάδων κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία), μονάδων μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (τυροκομία, κ.α.), μονάδες παραγωγής προϊόντων βιολογικής βάσης, υποδομές έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και τις αναγκαίες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και παραγωγής βιοενέργειας.

Η Πρότυπη Βίο-Οικονομική περιοχή, θα δημιουργηθεί υπό το πρίσμα των βασικών αρχών της Κυκλικής οικονομίας - Βιο-οικονομίας και Αγροτοτεχνολογίας και θα περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές για την ανάπτυξη και λειτουργία: καθετοποιημένων μονάδων κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία), μονάδων μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (τυροκομία, κ.α.), μονάδες παραγωγής προϊόντων βιολογικής βάσης, υποδομές έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και τις αναγκαίες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και παραγωγής βιοενέργειας.

Βασικές υποδομές Πρότυπης Βιο-Οικονομικής Περιοχής

Υποδομές σταβλισμού, διατήρησης και διατροφής των ζώων:

Δημιουργία Οργανωμένων Χώρων Σταβλισμού (ΟΧΣ), με στόχευση στην διασφάλιση συνθηκών καλής διατήρησης των ζώων, στην ελαχιστοποίηση των οχλήσεων στο περιβάλλον και στη δημιουργία προϋποθέσεων ποιοτικής/ποσοτικής βελτίωσης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

Σύνδεση των ΟΧΣ με βοσκοτόπους συγκεκριμένης έκτασης, κατάλληλα οργανωμένους (πρόσβαση, ύδρευση ζώων, στέγαστρα προστασίας κ.α.) και υποκείμενους σε υποχρεωτικής εφαρμογής στοχοθετημένο σχέδιο διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η επιθυμητή σχέση μεταξύ αξιοποίησης της απολήψιμης βοσκήσιμης ύλης (βοσκοϊκανότητα) και της βοσκοφόρτωσης, που προσδιορίζεται από τον αριθμό των ζώων που θα βόσκουν, από τον χρόνο παραμονής τους και από το σύστημα κυκλικής βόσκησης.

Υποδομές Παραγωγής και αποθήκευσης των ζωοτροφών, όπου σύμφωνα με τον προσχεδιασμένο τρόπο παραγωγής και προμήθειας ζωοτροφών, να επιτυγχάνεται η έγκαιρη και αποτελεσματική παροχή των απαιτούμενων ποσοτήτων για την ασφαλή και ορθή σίτιση των ζώων, σε κάθε περίοδο και στάδιο εκτροφής.

Υποδομές βασικής προληπτικής κτηνιατρικής υποστήριξης και διαχειριστικής υποστήριξης.

Υποδομές μεταποίησης:

Δημιουργία σχετικών βιομηχανικών υποδομών μεταποίησης της πρωτογενούς κτηνοτροφικής παραγωγής, όπως γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομία, σφαγεία, τυποποιητήρια κρέατος βιομηχανίες αλλαντικών, κ.α.

Πειραματικές μονάδες παραγωγής καινοτόμων προϊόντων, στο πλαίσιο της Βιοοικονομίας, όπως πχ κατασκευή ενδυμάτων από πρωτεΐνες γάλακτος που δεν είναι κατάλληλες προς κατανάλωση, τα οποία είναι πολύ φιλικά προς το δέρμα.

Υποδομές συσκευασίας – τυποποίησης και διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων:

Η Πρότυπη Βιο-Οικονομική Περιοχή, θα περιλαμβάνει υποδομές και εγκαταστάσεις για την συσκευασία και τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων διασφαλίζοντας την ποιότητα των τελικών προϊόντων μέσα από την εφαρμογή:

Προτεινόμενο σενάριο αξιοποίησης για το ακίνητο στο Αερινό

Το προτεινόμενο σενάριο για το ακίνητο του Αερινού, αφορά στη δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου μεικτής χρήσης, προσανατολισμένο στην διακίνηση Αγροτο - κτηνοτροφικών και διατροφικών προϊόντων. Το Εμπορευματικό Κέντρο Αερινού θα αποτελείται από ειδικές οριοθετημένες ζώνες δραστηριοτήτων σχετικών με μεταφορές και logistics, εξοπλισμένες με κατάλληλα δίκτυα τεχνικής υποδομής και εξοπλισμό μεταφόρτωσης. Ειδικότερα, η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου θα ακολουθεί τις παρακάτω βασικές αρχές και κατευθύνσεις.

➢ Η εγκατάσταση θα είναι υπό ιδιωτική διαχείριση και θα είναι «Ανοιχτή» στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις των σχετικών κλάδων (μεταφορέων,

➢  συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης ζωοτροφών και αξιοποίησης των βοσκοτόπων
➢  προτύπων ολοκληρωμένης παραγωγής προϊόντων (ζωοτροφές – εκτροφή – σφαγή/παραγωγή προϊόντων - τυποποίηση – διανομή/πώληση)
➢  διαδικασιών πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α.
Υποδομές διαχείρισης και αξιοποίησης υπολειμμάτων παραπροϊόντων καιαποβλήτων:

Οι διάφορες διεργασίες που θα πραγματοποιούνται στην Πρότυπη Βιο-Οικονομική Περιοχή, θα έχουν αποτέλεσμα την δημιουργία ρευμάτων απόβλητων με υψηλές συγκεντρώσεις οργανικής ύλης. Τα απόβλητα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σημαντική επιβάρυνση στις τοπικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Η επεξεργασία τους σε ειδικές εγκαταστάσεις εντός της περιοχής, πέραν των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προλαμβάνει, ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία για την ανάκτηση πρώτων υλών και πόρων, καθώς για την παραγωγή ενέργειας (ΑΠΕ). Η επεξεργασία μπορεί να γίνει πραγματοποιείται, τόσο με φυσικοχημικές, όσο και με αερόβιες ή αναερόβιες βιολογικές μεθόδους επεξεργασίας.

Υποδομές έρευνας:

Μία από τις σημαντικότερες πλευρές της Πρότυπης Βιο-Οικονομικής Περιοχής είναι η σύνδεση με την έρευνα και την καινοτομία. Χρειάζεται έρευνα προκειμένου να μελετηθεί και να προσδιοριστεί ο άριστος συνδυασμός των παραγόντων που διασφαλίζουν την απόδοση των ζώων (ποσοτικά και ποιοτικά) μέσω στοχοθετημένων βελτιώσεων σε όλα τα στάδια από την εκτροφή μέχρι την τελική διάθεση των προϊόντων, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα τους. Επίσης μέσω της έρευνας θα αναπτυχθούν νέοι τύποι προϊόντων, καθώς και νέοι τρόποι διάθεσης και προώθησης τους στην αγορά. Η σύνδεση της Πρότυπης Βιο-Οικονομικής Περιοχής με την έρευνα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών και την υλοποίηση κοινών πειραματικών δράσεων, με σχετικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και άλλους φορείς έρευνας και ανάπτυξης.

Προτεινόμενο σενάριο αξιοποίησης για το ακίνητο στο Αερινό

Οριοθέτηση ακινήτου στο Αερινό

Το προτεινόμενο σενάριο για το ακίνητο του Αερινού, αφορά στη δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου μεικτής χρήσης, προσανατολισμένο στην διακίνηση Αγροτο - κτηνοτροφικών και διατροφικών προϊόντων. Το Εμπορευματικό Κέντρο Αερινού θα αποτελείται από ειδικές οριοθετημένες ζώνες δραστηριοτήτων σχετικών με μεταφορές και logistics, εξοπλισμένες με κατάλληλα δίκτυα τεχνικής υποδομής και εξοπλισμό μεταφόρτωσης. Ειδικότερα, η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου θα ακολουθεί τις παρακάτω βασικές αρχές και κατευθύνσεις.

➢ Η εγκατάσταση θα είναι υπό ιδιωτική διαχείριση και θα είναι «Ανοιχτή» στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις των σχετικών κλάδων (μεταφορέων,

διαμεταφορέων, κλπ), με δυνατότητα χρήσης οδικών και σιδηροδρομικών μέσων μεταφοράς, μέσω κατάλληλων χωροθετήσεων

➢  Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα έχουν πλήρη ανεξαρτησία στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους, με παράλληλη δυνατότητα για χρήση «κοινών» υπηρεσιών (τηλεματική-τηλεπικοινωνίες, κτηνιατρικός-γεωπονικός έλεγχος, τράπεζα, εστιατόριο, ασφάλεια-αστυνόμευση χώρου, σταθμός καυσίμων, συντήρηση-επισκευή οχημάτων και μοναδοποιημένων φορτίων κλπ)

➢  Βαρύτητα θα δοθεί στις διευκολύνσεις για την εξαγωγική προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή (πχ. με τη λειτουργία τελωνίου)

Η όλη εγκατάσταση θα χαρακτηρίζεται από αυξημένο βαθμό αυτοματοποίησης των διαδικασιών και από τη λειτουργία τεχνολογικά ανεπτυγμένων συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης των φορτίων

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου θα πραγματοποιείται η εκτέλεση ενός μεγάλου φάσματος δραστηριοτήτων και προσφερόμενων υπηρεσιών που περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

    • ➢  Διαχείριση εμπορευμάτων (Logistics) και πληροφοριακών συστημάτων (ΙΤ)

    • ➢  Φόρτωση, εκφόρτωση, αποθήκευση, διαχείριση και μεταφόρτωση εμπορευμάτων στους ειδικούς χώρους του Κέντρου

    • ➢  Συσκευασία και τυποποίηση εμπορευμάτων

    • ➢  Προετοιμασία αποστολής ή παραλαβής εμπορευμάτων από/προς οδικά και σιδηροδρομικά μέσα μεταφοράς

    • ➢  Παραλαβή ή παράδοση των εμπορευμάτων σε πελάτες ή μεταφορείς

    • ➢  Παρακολούθηση και εντοπισμός φορτίων και εμπορευμάτων σε πραγματικό χρόνο

Αναμενόμενα οφέλη και πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη της Πρότυπης Βιο-Οικονομικής Περιοχής

Η ανάπτυξη της Πρότυπης Βιο-Οικονομικής Περιοχής, στο ακίνητο του Δήμου, αποτελεί ένα έργο με άμεσα, αλλά και διαχρονικά οφέλη, τα οποία δυνητικά θα αυξάνονται μακροπρόθεσμα.

  • ➢  Η οργάνωση του κτηνοτροφικού τομέα της περιοχής θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της αποδοτικότητας των διαδικασιών εκτροφής – παραγωγής και ως συνακόλουθο στην ανταγωνιστικότητα των τελικών προϊόντων.

  • ➢  Η υλοποίηση του προτεινόμενου σεναρίου αναμένεται ότι θα συμβάλει στην γενικότερη αναβάθμιση του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού τομέα της Θεσσαλίας και θα δημιουργήσει νέες αγορές και θέσεις εργασίας.

  • ➢  Η παρακολούθηση των ταχύτατων τεχνολογικών αλλαγών και η εφαρμογή του στις αγροτικές – κτηνοτροφικές διαδικασίες, αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με τους φορείς έρευνας και ανάπτυξης.

    Η ειδικότερη προσέγγιση της ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής, υπό το πρίσμα των κατευθύνσεων και αρχών της Κυκλικής οικονομίας, Βιο-οικονομίας και Αγροτοτεχνολογίας, θα συμβάλει σημαντικά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως:

    ✓ Η διασφάλιση της αειφορίας στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή

✓Η ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού

✓  Η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα

✓  Η μείωση των αποβλήτων

✓  Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, ως ανασταλτικός παράγοντας στην ταχεία εξάντλησή τους

✓  Ο περιορισμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

✓  Η παροχή ευκαιριών για νέες θέσει εργασίας και ανάπτυξη νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης

Το βασικό πλεονέκτημα του προτεινόμενου σεναρίου αφορά στην ανάπτυξη και οργάνωση ενός αειφόρου συστήματος πρωτογενούς παραγωγής και επεξεργασίας που θα μπορεί να παράγει περισσότερα τρόφιμα και άλλα βιολογικά και καινοτόμα προϊόντα με λιγότερες εισροές, λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα της ΠΕ Μαγνησίας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Θεσσαλίας. Σε συνδυασμό με το σενάριο ανάπτυξης του Εμπορευματικού Κέντρου στο Αερινό και τη δυνητική συνεργασία μεταξύ των δύο εγχειρημάτων, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός πόλος έλξης και προσέλκυσης των δυναμικότερων «παικτών» του κλάδου στην περιοχή. Οι δυνητικές συνεργίες που θα επιτευχθούν, θα έχουν αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση του τομέα στην περιοχή της Μαγνησίας.

Αλλα ζητήματα

Στην περίπτωση που η περιοχή του ακινήτου στο Αερινό χαρακτηριστεί ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας δεν επιτρέπονται άλλες χρήσεις πλην της αγροτικής εκμετάλλευσης - αγροτικής δραστηριότητας, κατά την έννοια του ν. 3874/2010 (Α’ 151) όπως ισχύει, εκτός αν προβλέπονται από ειδική διάταξη νόμου και είναι σύμφωνες με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού.

Κάτι τέτοιο θα μειώσει σημαντικά τις δυνατότητες αξιοποίησης του ακινήτου στο Αερινό, καθώς δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου. Στην περίπτωση αυτή, οι επιτρεπόμενες χρήσεις σύμφωνα με το Άρθρο 14 (ΦΕΚ 114Α/2018) σε περιοχές με αγροτική χρήση, που μπορούν να εξετασθούν ως σενάρια ανάπτυξης είναι οι παρακάτω:

  • ➢  Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών προϊόντων

  • ➢  Αγροτικές εκμεταλλεύσεις - εγκαταστάσεις

  • ➢  Γωνιές ανακύκλωσης και μικρά πράσινα σημεία

  • ➢  Εγκαταστάσεις ΑΠΕ

    Αντίστοιχα, στην περίπτωση του ακινήτου του Αγ. Γεωργίου, οι δασικοί χαρακτηρισμοί θα επηρεάσουν την αξιοποίηση του ακινήτου, καθώς η όποια αξιοποίηση θα είναι περιορισμένης έκτασης και μορφής και συνεπώς δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί η πρότυπη βιο-οικονομική ζώνη που προτείνεται.