ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H ΔΑΣ-ΟΤΑ για τις προληπτικές εξετάσεις εργαζομένων

H ΔΑΣ-ΟΤΑ για τις προληπτικές εξετάσεις εργαζομένων

Με αφορμή ερωτήματα και ανησυχίες συναδέλφων σχετικά με την πραγματοποίηση των αναγκαίων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων στους εργαζόμενους στους Δήμους, η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας υπενθυμίζει τα εξής:

-Οι αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμοί αφορούν ένα μεγάλο αριθμό κλάδων και ειδικοτήτων, εργασιακών χώρων και αντικειμένων εργασίας. Αποτυπώνονται στον Κώδικα νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια (Ν. 3850/2010), στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 43726 / 7-6-2019 και κατοχυρώνονται και μέσα από τη ΣΣΕ του κλάδου μας.

-Συνιστά υποχρέωση των ΟΤΑ Α΄ και Β’ βαθμού και των νομικών τους προσώπων να διενεργούν γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας, κλάδο και ειδικότητα, προκειμένου να καθοριστούν ακόμα και επιπλέον προληπτικές εξετάσεις και Μέσα Ατομικής Προστασίας, ανάλογα με τη φύση της εργασίας σε κάθε χώρο ή ανάλογα με ιδιαίτερες ανάγκες, π.χ των εργαζομένων γυναικών. Οι προληπτικές εξετάσεις αποτελούν δικαίωμα και αναγκαιότητα κάθε εργαζόμενου στους Δήμους, ανεξάρτητα από το αντικείμενο και το χώρο εργασίας του.

-Η πείρα έχει αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στα όσα γράφονται στους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις. Πολύ συχνά οι προβλέψεις των νόμων για χορήγηση ΜΑΠ και για πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων, μένουν κενό γράμμα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, αλλά και η χειροτέρευση της υγείας των εργαζομένων, που πολλές φορές διαπιστώνεται, δυστυχώς, μετά από χρόνια δουλειάς.

-Kαλούμε τους συναδέλφους στους Δήμους της Μαγνησίας να απαιτήσουν την ουσιαστική και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων για όλους τους κλάδους και ειδικότητες. Δεν παζαρεύουμε τις ζωές μας. Κανείς δεν μας χάρισε τη δυνατότητα για προληπτικές εξετάσεις και για τη χορήγηση των ΜΑΠ. Τα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας.