ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το σχολείο πιο κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της αγοράς

Την ικανοποίησή τους για τη λειτουργία του ΕΠΑΛ Βελεστίνου ως Πρότυπου εξέφρασαν σήμερα ο προϊστάμενος Β’θμιας Εκπαίδευσης Χαρ. Σταχτέας και ο διευθυντής του σχολείου, Βάιος Λιαπόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου
Το σχολείο πιο κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της αγοράς
Μαθητές από όλη τη Μαγνησία θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με εξασφαλισμένη δωρεάν μετακίνδηση προς τη σχολική μονάδα

Ως πρότυπο θα λειτουργεί από τη νέα σχολική χρονιά το ΕΠΑΛ Βελεστίνου σύμφωνα με χθεσινή ΚΥΑ με την οποία ιδρύονται 19 νέα πρότυπα ΕΠΑΛ από το νέο σχολικό έτος 2022-2023.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν σήμερα ο προϊστάμενος Β’θμιας Εκπαίδευσης Χαρ. Σταχτέας και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, Βάιος Λιαπόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Σταχτέας έκανε λόγο για ένα αναβαθμισμένες υπηρεσίες και για αξιοποίηση μεθόδων διδασκαλίας που θα συμβάλλουν ώστε το σχολείο να είναι πιο κοντά στην κοινωνία αλλά και στις ανάγκες της αγοράς. Τόνισε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών ενώ θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, μαθητές από όλη τη Μαγνησία με εξασφαλισμένη δωρεάν μετακίνδηση προς τη σχολική μονάδα.

Το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ επελέγη μεταξύ άλλων διότι στεγάζεται σε νέο κτίριο, την προοπτική είδαν θετικά διεύθυνση και σύλλογος εκπαιδευτικών και επιπλέον διότι στόχος του υπουργείου ήταν να αξιοποιηθούν και σχολικές μονάδες στην περιφέρεια. “Στο νομό μας λειτουργούν πρότυπα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ κάτι που δεν υπάρχει σε άλλους νομούς και πολλοί γονείς ρωτούν και ενδιαφέρονται να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε αυτά, ακόμη και από άλλους νομούς”, επισήμανε ο κ. Σταχτέας.

Το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.) Βελεστίνου, θα συστεγασθεί με το Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου.

Στο σχολείο θα λειτουργήσουν οι ακόλουθοι τομείς:
(α) Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος
(β) Διοίκησης και Οικονομίας
(γ) Πληροφορικής

Η λειτουργία του Π.ΕΠΑ.Λ. (Προτύπου Επαγγελματικού Λυκείου) Βελεστίνου θα ξεκινήσει από το σχολικό έτος 2022-2023 για την Α’ τάξη, από το σχολικό έτος 2023-2024 για τη Β’ τάξη και από το σχολικό έτος 2024-2025 για τη Γ’ τάξη. Οι τάξεις του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. που τίθενται κατ’ έτος σε λειτουργία θα αντικαθιστούν τις αντίστοιχες τάξεις του υφιστάμενου Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ.

Στο νέο σχολείο, όπως προβλέπεται από τον νόμο που καθορίζει τη λειτουργία των Π.ΕΠΑ.Λ., πρόκειται να εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά 2022-23 σειρά ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα τροποποιημένα προγράμματα σπουδών, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών αναγκών σε επαγγελματικά προσόντα της οικονομίας, νέες εκπαιδευτικές μέθοδοι, σύγχρονα πρότυπα ποιότητας, αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιαπόπουλος μία φορά την εβδομάδα τα παιδιά θα κάνουν το μάθημα ειδικότητας και το εργαστήριο σε μία βιομηχανία ή σε ένα άλλο χώρο επαγγελματικό ανάλογα με την ειδικότητα που παρακολουθούν αλλά και στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιπλέον στο ΠΕΠΑΛ Βελεστίνου θα λειτουργήσει και Κέντρο Επιμόρφωσης και στόχος είναι φέτος να λειτουργήσουν στην πρώτη τάξη τρία τμήματα, σύνολο 66 παιδιά. Οι διαδικασίες εγγραφών θα ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της άλλης.

πηγή: ertnews.gr