ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζ. Μακρή: Συνεργασία με προϊστάμενο ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και δημάρχους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Ζ. Μακρή: Συνεργασία με προϊστάμενο ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και δημάρχους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Εκτενή συνάντηση συνεργασίας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Σ. Σπυρόπουλο, είχε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, συνοδευόμενη από τους δημάρχους Αλμυρού και Ρ. Φεραίου κ. Β. Χατζηκυριάκο και κ. Δ. Νασίκα.  

Στη συνάντηση που έγινε, με αφορμή τη χαλαζόπτωση της 6ης Ιουνίου που έπληξε με σφοδρότητα περιοχές των δήμων Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, αναλύθηκε, διεξοδικά, από τον κ. Σπυρόπουλο στην κ. Μακρή αλλά και τους δημάρχους, το σχέδιο δράσης του ΕΛΓΑ και φυσικά υπογραμμίστηκε η ανάγκη της διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας για το ταχύτερο αλλά και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με σκοπό την αποζημίωση των αγροτών έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Συγκεκριμένα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι είναι μεγάλες ενώ, ενδεικτικά, αναφέρεται πως η κακοκαιρία έπληξε καίρια και ταυτόχρονα σχεδόν πολλές περιοχές των προαναφερόμενων δήμων αλλά και του δήμου Βόλου όπως το Μικρό Περιβολάκι, το Περίβλεπτο, το Αερινό, το Αϊδίνι, το Κρόκιο, τις Μικροθήβες, τη Νέα Αγχίαλο, την Ευξεινούπολη, τον Αλμυρό και φυσικά την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα ήδη από τις πρώτες εκτιμήσεις να υπολογίζεται πως ο όγκος δουλείας για τον οργανισμό θα είναι αρκετά μεγάλος. Μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες οι οποίες βρίσκονταν κατά την περίοδο της συγκομιδής όπως το κριθάρι το οποίο ήδη βρίσκονταν σε διαδικασία αλωνισμού, τα σιτηρά και από δενδρώδεις καλλιέργειες τα κεράσια και τα βερίκοκα. 

Παράλληλα, σοβαρές ζημιές υπέστησαν και οι καλλιέργειες των αμυγδάλων, του βαμβακιού, της βιομηχανικής ντομάτας, της ελαιοκράμβης, και των οσπρίων. Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ υπογράμμισε πως ήδη στις πληγείσες περιοχές έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες από δύο γεωπόνους της υπηρεσίας ενώ από Δευτέρα θα συνδράμει την προσπάθεια καταγραφής των ζημιών ακόμη ένας γεωπόνος του οργανισμού ενώ, τόνισε, πως θα συνδράμουν όσα περισσότερα άτομα χρειαστεί για την γρήγορη αποπεράτωση των εκτιμήσεων.  

Προτεραιότητα για τον οργανισμό αποτελούν οι εκτιμήσεις στις καλλιέργειες που συγκομίζονται ή βρίσκονταν σε περίοδο συγκομιδής κατά την χαλαζόπτωση ενώ ανέφερε ρητά πως η προθεσμία λήξης των δηλώσεων αναγγελίας των ζημιών είναι στις 21 Ιουνίου. Μετά την λήξη της συγκεκριμένης ημερομηνίας και την συλλογή των αναγγελιών όπως σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος, ο οργανισμός θα έχει μία πλήρη εικόνα ως προς το μέγεθος της καταστροφής. 

Η κ. Μακρή από την πλευρά της ευχαρίστησε τον κ. Σπυρόπουλο για την πλήρη ενημέρωση αλλά και την στενή συνεργασία που έχουν όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής καταστροφής που υπέστη ο αγροτικός κόσμος της Μαγνησίας, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τους δημάρχους όσο και με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτιμήσεως και αποζημιώσεως των παραγωγών έως τα τέλη του 2022 και να απαλυνθούν στο μέτρο του εφικτού οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν.