ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή παρέμβαση Μαραβέγια – Μπουκώρου για τη στήριξη των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση παραγωγών της Μαγνησίας

Συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά τη στήριξη των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση παραγωγών της Μαγνησίας, ζητούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και Χρήστος Μπουκώρος, με κοινή Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χ. Τριαντόπουλο
Κοινή παρέμβαση Μαραβέγια – Μπουκώρου για τη στήριξη των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση παραγωγών της Μαγνησίας

Όπως αναφέρουν στην Ερώτησή τους οι δυο βουλευτές, η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την 6η Ιουνίου τη βορειοδυτική Μαγνησία, προξένησε μεγάλες καταστροφές στη παραγωγή βερίκοκων, ροδάκινων, κερασιών, αμυγδάλων, σιτηρών, κριθαριού, καλαμποκιού κ.ά. Οι οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς οι αγρότες κατά την αμέσως προηγούμενη χρονική περίοδο είχαν επιβαρυνθεί με αυξημένα κόστη παραγωγής λόγω των αυξήσεων στις τιμές των λιπασμάτων, του ηλεκτρικού ρεύματος κτλ.
 
Οι κ.κ. Μαραβέγιας και Μπουκώρος, επισημαίνουν ότι για τις καλλιέργειες που ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ προφανώς θα υπάρξει αποζημίωση, η οποία όμως θα είναι αντίστοιχη της ασφαλιστέας αξίας των προϊόντων, ενός μεγέθους που υπολογίζεται με δεδομένα παλαιοτέρων ετών σε σχέση με το πραγματικό, τρέχον κόστος παραγωγής.
 
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι για πολλές από τις παραπάνω καλλιέργειες είναι περίοδος συγκομιδής και το πρόβλημα μεγιστοποιείται, αφού οι αγρότες δεν πρόλαβαν να αξιοποιήσουν μέρος έστω των προϊόντων τους. Η διαφορά που θα προκύψει μεταξύ των πραγματικών ζημιών και της ασφαλιστικής αποζημίωσης θα πρέπει να καλυφθεί από ένα πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, με την αξιοποίηση ενδεχομένως και Κοινοτικών πόρων.
 
Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν υπ’όψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαου Δούκα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ωστόσο επειδή ο ΕΛΓΑ δεν είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος για την επίλυσή τους, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους κ.κ. Γεωργαντά και Τριαντόπουλο:
 
1. Πότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ καθώς και η πληρωμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της Μαγνησίας.
2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ο μηχανισμός κρατικής αρωγής για φυσικές καταστροφές προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες αγρότες του νομού μας. Πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες και πότε προβλέπεται η αποπληρωμή των αντιστοίχων αποζημιώσεων.