ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ν.Δ. αποκαθιστά την αξιοπιστία των τραπεζών χωρίς την οικονομική συμμετοχή του κράτους

Η Ν.Δ. αποκαθιστά την αξιοπιστία των τραπεζών χωρίς την οικονομική συμμετοχή του κράτους

Το υπουργείο Οικονομικών διασφαλίζει την ενίσχυση και αναβάθμιση τριών θεμελιακών θεσμών της σύγχρονης οικονομίας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του σχετικού νομοσχεδίου, την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Αναφερόμενος καταρχάς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισήμανε ότι στόχος είναι να αποκαταστήσει την αξιόπιστη και βιώσιμη λειτουργία των τραπεζών χωρίς την συνεχιζόμενη οικονομική συμμετοχή του κράτους. «Για τη ΝΔ το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε επιχειρηματίας, ούτε να κάνει τον κεφαλαιούχο βάζοντας λεφτά των φορολογουμένων σε ιδιωτικές εταιρίες», υπογράμμισε ο βουλευτής και επέκρινε τις θέσεις του ΚΚΕ για κρατικοποίηση των τραπεζών και του ΣΥΡΙΖΑ για ένα «παράλληλο τραπεζικό σύστημα». Σχολίασε μάλιστα ότι, όσο ακραία ή ανεδαφική κι αν ακούγεται, η θέση του ΚΚΕ είναι καθαρή, σε αντίθεση με τη θολή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνιστά μετάλλαξη της πολιτικής που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών το 2015.

Εμμένοντας στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μαραβέγιας έκανε λόγο για ένα νέο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με άγνωστες συνέπειες και παρενέργειες, σε συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα που αντιμετώπιζε μέχρι το 2019 τους πολίτες και την οικονομία σαν πειραματόζωα. Ωστόσο, σημείωσε ότι εν έτει 2022 δεν υπάρχουν άνθρωποι που να θέλουν να παίξουν τη χώρα στα ζάρια, όπως μαρτυρά η χαμηλή δημοσκοπική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την αναβάθμιση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, που επίσης προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο βουλευτής σημείωσε ότι στόχος είναι μεταξύ άλλων η αξιόπιστη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς μέσα σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο και πολυπλοκότερο φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικών μέσων. Τέλος, υπογράμμισε ότι διασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη δράση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. με την ενιαία ρύθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας του, εν όψει και της εξόδου της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία σε 2 μήνες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μαραβέγιας στη διάταξη του νομοσχεδίου σχετικά με την χορήγηση κινήτρου προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν την πράσινη και ψηφιακή οικονομία, προκειμένου να ενισχυθούν τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε αυτούς τους – καίριους για τη βιώσιμη ανάπτυξη – τομείς.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει δυο μέτρα άμεσης κοινωνικής στήριξης. Το πρώτο μέτρο αφορά το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για νέους από δεκαοκτώ έως είκοσι εννέα ετών χωρίς προϋπηρεσία, το γνωστό "Πρώτο Ένσημο", το οποίο ενισχύεται με πρόσθετους πόρους. Συγκεκριμένα τριπλασιάζεται η χορηγούμενη από το κράτος επιδότηση που θα ανέρχεται πλέον σε 3.600 ευρώ για 6 μήνες, από 1.200 ευρώ που ίσχυε για κάθε θέση εργασίας. Το δεύτερο μέτρο αφορά στην καθιέρωση ενός νέου προγράμματος οικονομικής στήριξης οικογενειών, ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως, για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ, παιδιών και εφήβων, για υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης τους.

Όπως τόνισε ο βουλευτής, το νέο αυτό πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει διαπιστωμένα κενά στο υπάρχον σύστημα voucher επεκτείνοντας τις παροχές σε όλα τα παιδιά που τις έχουν ανάγκη και περιλαμβάνοντας πρακτικά όλους τους παρόχους. Κρατικούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η συμμόρφωση των συμμετεχόντων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ή ΚΔΑΠ με τις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας που θέτει το υπουργείο Εργασίας. «Όλοι θέλουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά αυτές οι δομές, λαμβάνοντας κρατική ενίσχυση προκειμένου να πληρώνουν τους εργαζομένους και τις υποχρεώσεις τους. Όμως πρέπει επίσης όλοι να θυμόμαστε ότι αυτές οι δομές υπάρχουν για να φιλοξενούν και να φροντίζουν παιδιά, των οποίων το καλό οφείλει να είναι κορυφαία προτεραιότητα κάθε ευνομούμενης πολιτείας», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.