ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλος έλξης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου

Επισκέψεις σχολείων στο σπίτι της παράδοσης με 2.500 εκθέματα  
Πόλος έλξης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου

Σημαντική συνεισφορά στη διάδοση της παράδοσης έχει στην περιοχή η λειτουργία του ιστορικού και λαογραφικού μουσείου Ριζομύλου, το οποίο στήθηκε και άνοιξε τις πύλες του χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων

Την "ψυχή" τους σε αυτή την προσπάθεια έχουν δώσει οι Λάμπρος Αθ. Μπόκας, Γιάννης Λουλούδης και Δάφνη Ζλατούδη, οι οποίοι με μεράκι εμπλουτίζουν διαρκώς τον χώρο και είναι οι υπεύθυνοι για την οργάνωση, θεματοποίηση και μεγάλη ποικιλία των 2.500 περίπου αντικειμένων του Ριζομυλιώτικου Μουσείου.

Περιέχει συλλογή ιστορικών στοιχείων, φωτογραφιών, παλιών αντικειμένων εργασίας, αλλά και οικιακής χρήσης από όλη την ιστορία του Ριζομύλου.

Κατασκευές όπως ο παραδοσιακός φούρνος, η τουλούμπα, η μικρογραφία του Αρτεσιανού της κεντρικής πλατείας του χωριού που λειτουργούσε μέχρι το 1970, ο νερόμυλος, αλλά και η μικρογραφία μίας αγροτικής κατοικίας με παραδοσιακά πλιθιά του Ριζομύλου, "ταξιδεύουν" τον επισκέπτη στην ιστορία του χωριού.

Στην κατασκευή των εκθεμάτων βοήθησαν σημαντικά στην καλύτερη απεικόνισή τους, παλιές φωτογραφίες, έγγραφα και λοιπό υλικό, όπου φαίνονται πολλά από τα στοιχεία που περιέχονται στις κατασκευές.

Το Μουσείο επισκέπτονται και σχολεία της περιοχής, με τους μικρούς μαθητές να ενημερώνονται για τη λαογραφία και την παράδοση του Ριζομύλου.

Για επισκέψεις στο Μουσείο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους Λάμπρο Μπόκα (6977236338) και Γιάννη Λουλούδη (6932634905).

πηγή: taxydromos.gr