Επέκταση ωραρίου παιδικών σταθμών και δημοτικών μέχρι τις 6 το απόγευμα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων μέχρι τις 6 το απόγευμα, ώστε όπως είπε να περιλαμβάνουν και την μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι.
Αναφέρθηκε επίσης στη στελέχωση των μονάδων υγείας κυρίως των νησιών απόγυναικολόγους.
Παράλληλα, υπενθύμισε μέτρα για τη διευκόλυνση των νέων ζευγαριών ώστε να τεκνοποιήσουν, όπως η ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση αλλά και το αυξημένο αφορολόγητο για κάθε παιδί, το μειωμένο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, τηνκατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ για τους πολύτεκνους, την αύξηση βρεφονηπιακών σταθμών, την επιδοτούμενη άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς που προστατεύονται από την απόλυση πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης μεταξύ άλλων ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία: τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι είναι μία πρωτοβουλία την οποία θα αξιοποιήσουν 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τόνισε: “Πρέπει να δίνουμε περισσότερες δυνατότητες στις εργαζόμενες μητέρες να μπορούν να είναι σίγουρες ότι κάποιος θα φροντίσει τα παιδιά τους”.
Ταυτόχρονα εφαρμόζεται το σήμα ισότητας, εκεί που παρέχονται πολιτικές ίσων ευκαιριών στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως φύλου, και ο θεσμός των «Νταντάδων της γειτονιάς» ξεκινά πιλοτικά. "Ένας θεσμός που πάλι διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να αισθάνονται πιο άνετα, ότι μπορούν να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, ώστε να προβούν στην πολύ σημαντική απόφαση να ξεκινήσουν οικογένεια ή να περάσουν από το πρώτο στο δεύτερο παιδί. Διότι οι στατιστικές μας δείχνουν ότι πολλές φορές πολλές οικογένειες σταματούν στο πρώτο παιδί και η ιδέα και μόνο απόκτησης δεύτερου ή πόσω μάλλον τρίτου παιδιού, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη", σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Θεσπίστηκε επίσης ήδη η επταήμερη άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα σε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες και όπως εκτίμησε θα έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου.: Τονεκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
"Αυξάνουμε -ενδεικτικά αναφέρω μόνο- στα 54 το δυνητικό όριο ηλικίας όσων επιλέγουν αυτές τις διαδικασίες και διορθώνουμε και κάποιες απίστευτες στρεβλώσεις. Δεν ξέρω πόσοι από σας γνωρίζετε ότι σήμερα, με το υφιστάμενο πλαίσιο, αν μία γυναίκα χωρίσει χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του τέως συζύγου της προκειμένου να αξιοποιήσει μη γονιμοποιημένα ωάρια. Όλες αυτές οι στρεβλώσεις διορθώνονται και αναγνωρίζουμε πια ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο ιατρικό εργαλείο, το οποίο διευκολύνει γυναίκες που, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν δυσκολία να αποκτήσουν τέκνα και τις βοηθά να αντιμετωπίσουν αυτές τις σημαντικές προκλήσεις", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου υπουργού για τις δημογραφικές πολιτικές και την οικογένεια, για το συντονισμό όλων των πρωτοβουλιών που διατρέχουν οριζόντια πολλά υπουργεία και υπηρεσίες.
πηγή: news247.gr