ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο λόγος, πλέον στον κόσμο και τους συμβούλους

Σε φάση τρίμηνης δημόσιας διαβούλευσης με τον λόγο να έχουν πλέον οι τοπικές κοινωνίες, οι κοινότητες και το δημοτικό συμβούλιο μπαίνει η πρόταση για διερεύνηση αξιοποίησης των δημοτικών εκτάσεων, 7.000 στρεμμάτων στον Άγιο Γεώργιο και 234 στρ. αντίστοιχα στο Αερινό, με τη μελέτη που παρουσιάστηκε να προτείνει δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου με βιομηχανική και ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διατροφικής τεχνολογίας στον Άγιο Γεώργιο και Μικτό Εμπορευματικό Κέντρο προσανατολισμένο στην διακίνηση αγροτοκτηνοτροφικών και διατροφικών προϊόντων στο Αέρινο με συνδυαστική τους αξιοποίηση και δημιουργία μίας νέου τύπου Βιο-Οικονομικής βιομηχανικής περιοχής
Ο λόγος, πλέον στον κόσμο και τους συμβούλους
Δείτε στο βίντεο παρακάτω όσα ειπώθηκαν από τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ - Επιχειρηματικά και Βιομηχανικά Πάρκα, Αθανάσιο Ψαθά, τον βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Μπουκώρο, τον Υφυπουργώ παρά τω Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Χαράλαμπο Πάσχο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αερινού, Κωνσταντίνο Μπλέτσα, τους δημοτικούς συμβούλους, Γιώργο Παπαδάμ και Σταύρο Χατζή. "Παρών" και το τοπικό συμβούλιο Αγίου Γεωργίου και ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Γ. Αποστολίνας. Εκπρόσωπο έστειλε ο βουλευτής κ. Λιούπης και χαιρετισμό η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή και ο βουλευτής Κ. Μαραβέγιας

Η συνεδρίαση ξεκίνησε… περιμένοντας την αντιπολίτευση που συνεδρίαζε με τη σειρά της ψάχνοντας περισσότερο το θέμα πριν καταθέσει επίσημα την άποψή της. Ακολούθησε μερική ένταση η οποία μέσω στιχομυθιών, κυρίως μεταξύ του κ. Νασίκα και του κ. Πάσχου, αυξήθηκε σε μερικές περιπτώσεις κατά τη συνέχεια. Παράλληλα, κάποια στιγμή τέθηκε και θέμα αναβολής της συνεδρίασης από τους κ. Παπαδάμ και Πάσχο καθώς η ημερήσια διάταξη ανέφερε συζήτηση και λήψη απόφασης με το θέμα ωστόσο τελικά να είναι απλώς η διερεύνηση και ο ορισμός ημερομηνίας του Δημοτικού Συμβουλίου που θα παρθεί η απόφαση, στα τέλη του Αυγούστου, ύστερα από δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο και μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων - κοινωνιών.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως είναι απόφαση που θα αφορά τις μελλοντικές γενιές, κάνοντας γνωστό πως θα υπάρχει τρίμηνη δημόσια διαβούλευση και σημειώνοντας πως υπάρχουν θετικά στοιχεία στην πρόταση αλλά και εύλογοι φόβοι κι ερωτηματικά που έχει και ο ίδιος για τους περιβαλλοντικούς όρους, καλώντας τον κ. Ψαθά να εξηγήσει περισσότερα. Παράλληλα, ενημέρωσε το σώμα πως το θέμα θα συζητηθεί ξανά, πιθανώς και με συνεργάτες του Δήμου που θα αναλύσουν τα δεδομένα, ενώ σε κάποιο σημείο... πέταξε και τη σπόντα του μιλώντας για μιζέρια κάποιων που δεν θέλουν να προχωρήσει το έργο.

Επίσης, τόνισε πως από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον και πως επιτέλους έπειτα από 20 χρόνια με την κατάθεση της σχετικής μελέτης ο Δήμος είδε “φως” με τις συγκεκριμένες εκτάσεις χάρη στον Υφυπουργό, Χρ. Τραντόπουλο, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσπάθεια. Ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε από την πλευρά του πως  τώρα έπειτα από πολύ καιρό υπάρχει κάτι χειροπιαστό και ενδεχόμενο τοπικό όφελος για την τοπική κοινωνία.

Το σίγουρο είναι οτι χρειάζεται πιο αναλυτική και εξειδικευμένη ενημέρωση προς τον κόσμο αλλά και τους συμβούλους για το είδος και για το μέγεθος της κάθε παρέμβασης. Επίσης να ζητηθεί άποψη ειδικών ανεξάρτητων επιστημόνων σχετικών με τέτοια ζητήματα. To θέμα θα πρέπει να απασχολήσει και τους πολίτες του Βελεστίνου το οποίο είναι πολύ κοντά στην προτεινόμενη επένδυση.

“Ναι στις επενδύσεις αν το αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις για το επιχειρηματικό πάρκο στον Άγιο Γεώργιο”, είπε στην εισήγηση του ο Χαράλαμπος Πάσχος προσθέτοντας: Να μην γίνει ότι με την Β’ ΒΙ.ΠΕ. να μην “κοπούν” δηλαδή οικόπεδα σε μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη με την μόλυνση (βρίσκεται όπως και το Βελεστίνο δίπλα σε βιομηχανική περιοχή), επειδή η απόφαση αφορά το μέλλον των επόμενων γενεών.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι ανασκεύασε μετά τη δημοσιοποίηση της δική του πρότασης στο Μουσικό Βαγόνι, ώστε να δοθεί ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο του Αγίου Γεωργίο και του Αερινού αλλά και του Βελεστίνου που βρίσκεται κοντά, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Γιώργο Παπατόλια. Σε ορισμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Νίκος Βουραζέρης προσπαθούσε να κρατήσει την τάξη στην αίθουσα. 

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αερινού, Κωνσταντίνος Μπλέτσας, σχολίασε πως πάντα κατά τη διάρκεια των θητειών του στόχο έχει να βοηθά το χωριό του αναφέροντας πως δεν έλαβε ενημερωτικό email με τον κ. Λάμπρο Μπόκα να παραδίδει από την πλευρά του τα σχετικά έγγραφα με ημερομηνίες στο προεδρείο, τα οποία ωστόσο για συντομία της συζήτησης δεν διαβάστηκαν. “Τα τεμάχια του Αέρινου μας έχουν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν. Θέλω να πιστεύω ότι θα ευοδώσει η επένδυση ενώ ανέφερε και την ύπαρξη δικλείδων.

Ο κ. Μπουκώρος από την πλευρά του έκανε λόγο για μεγάλο αναπτυξιακό θέμα όπως με το κτήμα του Αγίου Γεωργίου όπως είναι και άλλα που αφορούν την Μαγνησία, για παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση. Ανέφερε επίσης πως η περιοχή έχει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη  του εμπορευματικού κέντρου με το συγκεκριμένο οικόπεδο στον Άγιο Γεώργιο σημειώνοντας πως ο Δήμος Ρήγα Φεραίου καλείται να “σώσει” την Μαγνησία είτε μέσω της ΕΤΒΑ και της συγκεκριμένης πρότασης είτε μέσω του κράτους. Ακόμα, επισήμανε και την μεγάλη γραφειοκρατία που είναι πολύ πιθανό να υπάρξει με το πολεοδομικό σχέδιο (δασικοί χαρακτηρισμοί των περιοχών) για την δημιουργία των περιοχών που κρίνει η μελέτη. Τέλος, ανέφερε πως η συγκεκριμένη μελέτη είναι ένας ενδιαφέρων αλλά άγνωστος δρόμος, και πως η ανάπτυξη δεν έχει μόνο ένα δρόμο. Πάντως, όπως τόνισε, ό,τι κι αν αποφασίσει η τοπική κοινωνία θα είναι μπροστάρης.

Στην έννοια της κυκλικής οικονομίας, της αυτοπαρωγής και της ενεργειακής κοινότητας (μονάδες όπως βοοστάσια, τυποποιήσεις), το ταμείο της ευρωπαϊκής ένωσης που ενισχύει τέτοιες προσπάθειες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροκτηνοτροφική τεχνολογία, την αύξηση εσόδων και αξίας της γης και τις προβλεπόμενες, κατά τον ίδιο, 1200 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν έμεινε ο κ. Ψαθάς που εκπροσωπούσε την ΕΤΒΑ και ανέφερε ότι μιλά από τεχνοκρατική άποψη. Τέλος, αναφέροντας τις επιλογές σημείωσε με δηκτικό τρόπο είναι επιλογή σας αν θα αρπάξετε την ευκαιρία ή βλέπετε τη γη να… πρασινίζει. 

Σε εκείνη το σημείο ξεκαθαρίστηκε στο Συμβούλιο πως σε περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί την πρόταση θα πρέπει να καταβάλει, όπως είχε συμφωνηθεί, 90.000 ευρώ στην ΕΤΒΑ για την μελέτη.

Ο πρώην αντιδήμαρχος, Σταύρος Χατζής, μεταξύ άλλων, ρώτησε αν είναι ικανός ο χώρος του Αερινού για εμπορευματικό κέντρο ή αν απλώς “χρυσώσουν” το χάπι στην Μαγνήσια με την δημιουργία αντίστοιχου μεγάλου πάρκου στην Λάρισα. Επιπρόσθετως σημείωσε πως το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να κρυφτεί και να πάνε οι ίδιοι με προτάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Παπαδάμ έκανε ερώτηση επίσης για την ρήτρα εμπιστευτικότητας που υπήρχε ανάμεσα σε ΕΤΒΑ και Δήμο Ρήγα Φεραίου καθώς και για το μετοχικό κέφαλο της νέας υπό σύστασης εταιρείας.

Από την πλευρά μας, ρωτήσαμε αν θα υπάρχει μονάδα καύση βιομάζας για παραγωγή ενέργειας που ήδη υφίσταται μία στην περιοχή, με ποιον τρόπο θα διασφαλίζεται πως θα μπαίνουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο πάρκο και το αν το γεγονός πως το επιχειρηματικό πάρκο θα βρίσκεται δίπλα σε μία βιομηχανική περιοχή επηρεάσει το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών με αγροτικά - κτηνοτροφικά προϊόντα. Η απάντησή μας στο πρώτο σκέλος ήταν θετική όσον αφορά το όραμά του ενώ οι επενδυτές, μεταξύ τους και ο Δήμος, θα κρίνει ποιοι επενδυτές θα μπουν στο πάρκο. Όσον αφορά την ζωική παραγωγή θα αφήνει μηδενικό αποτύπωμα.

Τέλος, έγινε συζήτηση για αντίστοιχη μονάδα καύσης βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις Σέρρες και για αποφυγή επιπτώσεων στους τοπικούς κτηνοτρόφους από τον όλο σχεδιασμό.

Για την περίπτωση περιβαλλοντικής μόλυνσης ο κ. Ψαθάς τόνισε ο ίδιος μπορεί να "κλείσει" επιχειρήσεις που δεν ακουλουθούν τους περιβαλλοντικούς όρους. Εντούτοις, σε σχετική επεξηγηματική ερώτησή έγινε γνωστό πως η ΕΤΒΑ είναι υπεύθυνη για ενδεχόμενη μόλυνση εντός του πάρκου. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη μόλυνση στην τοπική κοινωνία, όπως ίσως είναι ο φόβος των κατοίκων από άλλες περιπτώσεις, υπεύθυνη για ελέγχους, όπως ειπώθηκε, είναι η Περιφέρεια.