ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Μάσκες: Πού παραμένουν υποχρεωτικές και πού όχι

Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους - αλλά με εξαιρέσεις - μπαίνει από σήμερα
Μάσκες: Πού παραμένουν υποχρεωτικές και πού όχι
φωτ. Intime News

Πέφτουν οι μάσκες από σήμερα, 1η Ιουνίου, στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους καθώς καταργείται η υποχρεωτική χρήση τους και το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση της. 

Το μέτρο αυτό ισχύει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, όταν και θα επαναξιολογηθούν τΠέφτουν οι μάσκες από σήμερα, 1η Ιουνίου, στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους καθώς καταργείται η υποχρεωτική χρήση τους και το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση της.α πρωτόκολλα για την πανδημία του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πάντως ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η κατάργηση αυτή δεν είναι μόνιμη, ενώ παραμένει η σύσταση για χρήση της όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους πολίτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Σταματάμε την υποχρεωτικότητα, αλλά υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός να χρησιμοποιείται», δήλωσε σήμερα στο MEGA ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έχει καταργηθεί από τον Μάρτιο. Ακολουθεί ένας οδηγός με τους κλειστούς χώρους όπου παραμένει ή όχι υποχρεωτική η μάσκα.

Πού ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η μάσκα

Αεροπλάνα

Οι επιβάτες πτήσεων από και προς Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα πλέον μέσα στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια.

Αν και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, συνιστάται να ελέγχετε την πολιτική κάθε εταιρείας στην ιστοσελίδα της. Ειδικά για χώρες με πιο αυστηρά μέτρα από την Ελλάδα (όπως κάποιες ασιατικές χώρες), ενδεχομένως η μάσκα να είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) και τρένα

Πέρα από τα αεροπλάνα, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις υπεραστικές συγκοινωνίες με αριθμημένες θέσεις, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ).

Γραφεία/Χώροι εργασίας

Όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους εργασίας μπορούν να πετάξουν τις μάσκες από 1η Ιουνίου.

Καταστήματα λιανικής

Είτε επισκεφτείτε κάποιο μαγαζί με ρούχα, είτε πάτε σε κάποιο εμπορικό κέντρο/mall, είτε πάτε στο σούπερ μάρκετ ή το κρεοπωλείο, δεν χρειάζεται πια να φοράτε μάσκα στο εσωτερικό αυτών των καταστημάτων.

Τράπεζες

Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική πια για να εισέλθετε σε τράπεζα.

Εστίαση

Η χρήση μάσκας δεν είναι πια απαραίτητη στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της αναμονής μέσα στο μαγαζί δεν είναι υποχρεωτικό να φοράει κάποιος μάσκα.

Σήμερα οι αποφάσεις για τα πλοία

Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίζει σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου, για το αν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στα πλοία ή όχι. Λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα πλοία παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μάσκα από πλήρωμα και επιβάτες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική. 

«Εδώ, αν θέλετε, δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο και να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε, αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα», είχε δηλώσει πριν μερικές μέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Άρση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας με αστερίσκο

Χώροι εκπαίδευσης

Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να αφήσουν τη μάσκα στο σπίτι, καθώς παραμένει μόνο σύσταση για χρήση της σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους χώρους εκπαίδευσης (πχ. φροντιστήρια, βιβλιοθήκες, σπουδαστήρια).

Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (προαγωγικών, Πανελλαδικών, εξεταστικών, ξένων γλωσσών) η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Αστικές συγκοινωνίες/ΜΜΜ

Με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ, το μετρό και ο ηλεκτρικός.

Δομές υγείας

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, δηλαδή στα νοσοκομεία, στις κλινικές, στα διαγνωστικά κέντρα και τα ιατρεία. Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Πηγή: kathimerini.gr

Πιο διαβασμένα