ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Παπανάτσιου: Κλιματικός νόμος της ΝΔ: Έλλειψη οράματος και σχεδίου

Δήλωση από την βουλεύτρια Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνας Παπανάτσιου, για τον κλιματικό νόμο
 Κ. Παπανάτσιου: Κλιματικός νόμος της ΝΔ: Έλλειψη οράματος και σχεδίου

Με εμφανή πλέον την κρίση που έχει προκληθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και της επακόλουθης αλλαγής στο παγκόσμιο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, θα περίμενε κανείς ο κλιματικός νόμος που συζητείται, έστω και καθυστερημένα, σήμερα στη Βουλή να είναι ένας νόμος "ομπρέλα" με διατάξεις που να περιλαμβάνουν τόσο τη προσαρμογή της χώρας μας στους στόχους που έχουν τεθεί για την κλιματική ουδετερότητα αλλά και διατάξεις που να στηρίζουν όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και όλους τους παραγωγικούς κλάδους στην ενεργειακή και κλιματική μετάβαση.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ μας εξέπληξε αρνητικά καταθέτοντας έναν κλιματικό νόμο με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ελλιπή, αποσπασματικό, στον οποίο οι στόχοι τίθενται χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς την αντίστοιχη πρόβλεψη για την στήριξη των κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων που πλήττονται ή οφείλουν να προσαρμοστούν. Το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο προβλέπεται το 40% να αξιοποιηθεί για την πράσινη μετάβαση και την σχετική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αγνοείται από την κυβέρνηση…

Η κλιματική κρίση και η αναγκαία ενεργειακή πράσινη μετάβαση αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με την ίδια ελαφρότητα και αδιαφορία που αποφάσισε το 2019 την βίαιη απολιγνιτοποίηση η οποία οδήγησε στην ενεργειακή ανασφάλεια, στην υπέρμετρη εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο, στην απελπισία που αισθάνονται χιλιάδες νοικοκυριά λόγω της επακόλουθης ακρίβειας, στην ανεργία χιλιάδων πολιτών στις λιγνιτικές περιοχές και φυσικά στα υπερκέρδη των καρτέλ του φυσικού αερίου.  

Στο σημερινό κλιματικό νόμο, δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας απεξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο, ούτε επίσης και για τη χρήση ορυκτού αερίου στα κτίρια. Και πως άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο όταν η διείσδυση των ΑΠΕ γίνεται χωρίς κανένα σχέδιο, με ληστρικούς όρους απέναντι στη φύση εγείροντας αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί μόνο στα λόγια, ενώ προωθούνται οι “fast track” αδειοδοτήσεις του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη.

Παράλληλα δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για έργα μεταφοράς και αποθήκευσης της ενέργειας που θα παράγεται από αυτές! 

Η ενεργειακή δημοκρατία, η πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρή και προσιτή ενέργεια, μέσω της αυτοπαραγωγής και των ενεργειακών κοινοτήτων δεν εξασφαλίζεται από τον κλιματικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ούτε φυσικά η πρόληψη και η αποκατάσταση κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων και ρήξεων που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της μετάβασης.  

Το νομοσχέδιο του κλιματικού νόμου που συζητείται σήμερα στη Βουλή είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης, στα οποία άλλωστε μας έχει συνηθίσει. Αποσπασματικές διατάξεις, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, ανάλυση επιπτώσεων με αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, περίεργα ρουσφέτια και παραθυράκια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει επανειλημμένα μέσα από τις προτάσεις του τονίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη και δημοκρατία ώστε "κανείς και καμία να μην μείνει πίσω" ούτε φυσικά και η χώρα μας. Η κλιματική δικαιοσύνη, ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών και του κόστους της μετάβασης και η διάχυση των ωφελειών της προς όλη την κοινωνία, με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για μια Νέα Αρχή.