Είναι καιρός οι Θεσσαλοί να πιστέψουν στον τόπο τους
Πλησιάζουμε στις περιφερειακές εκλογές. Σε λίγες ημέρες οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θα αποφασίσουν για τον τρόπο που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
Μπορούν να επιλέξουν την κλασική οδό, των έργων λίγο πριν τις εκλογές, που εκφράζεται από την παρούσα διοίκηση και την απούσα αντιπολίτευσή ή να ταχθούν με αυτούς που μέσα από τα επαγγέλματά τους, βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα και οραματίζονται μια ενεργή παρέμβαση στην εργασία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον.
Η επιλογή αυτή προκύπτει από την ανάγκη επιτέλους να βγούμε από την κρίση μέσα από τις δίκες μας δυνάμεις. Μόνοι μας ως άτομα και ως κοινωνία θα ξεπεράσουμε την κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κατ’ εξοχήν πολιτιστική και κυρίως είναι κρίση θεσμών.
Ως λαός, έχοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα, ξεπεράσαμε κρίσεις εξίσου σοβαρές.
Τώρα είναι γεγονός όμως, ότι χρειαζόμαστε τα εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουμε τη δυναμική του καθενός να τη μετουσιώσουμε σε αποτέλεσμα.
Το αναπτυξιακό μας όραμα έχει να κάνει με το πώς θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα μέσω των χρηματοδοτήσεων και των εργαλείων που μας δίνει η τρέχουσα κατάσταση.
Η λογική πάνω στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία των περιφερειών είναι πως στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πιο απομακρυσμένη περιφέρεια δεν είναι το τέλος, αλλά μέρος αυτής.
Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν δομές ικανές να βοηθήσουν τους κάτοικους των περιφερειών να απορροφήσουν οικονομικά προγράμματα, εφόσον υπάρχει η βούληση και η τεκμηριωμένη ανάγκη με σκοπό να βελτιώσουν την οικονομία τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Απαραίτητη προϋπόθεση να εκπονηθούν σωστά και στη συνέχεια με αντικειμενικά κριτήρια να δοθούν σ’ αυτούς που οραματίζονται μια επένδυση στον τομέα που ενεργοποιούνται. (Γεωργία, αλιεία, τουρισμός, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, πολιτισμός, περιβάλλον).
Μπορούν όμως να απορροφήσουν αυτά τα χρήματα των προγραμμάτων; Πώς θα μπορέσουν οι πολίτες να φτάσουν στο σημείο να τα μάθουν και να επωφεληθούν: Εδώ λοιπόν η περιφέρεια χρειάζεται να τα "παραδώσει" στον κόσμο. Προγράμματα στα συρτάρια, προγράμματα που αλλάζουν χρήσεις προεκλογικά η δεν ενεργοποιούνται ποτέ είναι ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Η επόμενη διοίκηση πρέπει να τα εκπονήσει, να τα κωδικοποιήσει και να τα κάνει προσιτά σε όλους.
Δύσκολες και περίπλοκες υπόγειες διαδρομές, ονοματολογία για οικονομολόγους, δυσνόητα αιτούμενα παραστατικά δεν χρησιμεύουν σε κανένα από εμάς που προσπαθούμε να στήσουμε μια επιχείρηση, να προσλάβουμε εργαζόμενους, να ξεχρεώσουμε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Είναι η ώρα να απαιτήσουμε, από την προηγουμένη μέρα, πριν καν μπει στο γραφείο του ο νέος περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του, όποιοι και αν εκλεγούν, να νιώσουν την ανάγκη να λειτουργήσουν την περιφέρεια ως ένα μεγάλο εργοτάξιο, μια μεγάλη επιχείρηση που πρέπει να συντονίσει, να παράξει έργο και να δημιουργήσει υπεραξίες μέσα από τη δουλειά όλων μας.
Ο καιρός των "καθηγητάδων", των πονηρών πολιτικών, των μεγαλοστομιών και των ταξιδιών στην πρωτεύουσα και στις Βρυξέλλες μας τέλειωσε.
Είναι καιρός ολόκληρη η κοινωνία της Θεσσαλίας να πιστέψει στον τόπο της και στις δυνατότητες που αυτός προσφέρει.
Να συζητήσουμε σοβαρά, να παρουσιαστούν προτάσεις και σχέδια λύσεων εφαρμόσιμων και ρεαλιστικών, από ανθρώπους που γνωρίζουν και αυτό το έχουν αποδείξει από την επιτυχημένη επαγγελματική τους πορεία.
Γιατί η πολιτική δεν είναι γιορτές και προβολή αυτονοήτων δρομολογημένων έργων αλλά η διαφορετική πρόταση, η αλλαγή και έγκαιρη προσαρμογή στις νέες προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που οφείλουμε να παρακολουθούμε και να γνωρίζουμε.
Αυτή είναι η νέα αντίληψη της πολιτικής που θα προσθέσει υπεραξίες στο σύνολο της θεσσαλικής παραγωγής, που θα κρατήσει τους νέους στον τόπο τους και που θα αποτρέψει να μείνουν μόνο συνταξιούχοι και πολιτικοί στον τόπο μας.
Είναι καιρός του μεροκάματου για όλους.
Είναι καιρός για την Πρωτοβουλία και τον Δημήτρη Κουρέτα στο τιμόνι της Περιφέρειας Θεσσαλίας.