ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ.Μεϊκόπουλος: Συμφωνήθηκε και νέα αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία;

Αλ.Μεϊκόπουλος: Συμφωνήθηκε και νέα αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία;

Από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μιας άλλης χώρας, συγκεκριμένα των Η.Π.Α., Λόιντ Όστιν μάθαμε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν νέες δωρεές συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών προς την Ουκρανία. Μια αποστολή οπλισμού για την οποία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε της Βουλής ούτε και του ελληνικού λαού.

Η ενδεχόμενη αυτή ενέργεια έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποστείλει από την αρχή του πολέμου στρατιωτικό εξοπλισμό, αντί ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Κίεβο χωρίς να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλάζοντας μονομερώς και αυθαίρετα την ελληνική εξωτερική πολιτική δεκαετιών, εμπλέκοντας τη χώρα σε μια πολεμική αντιπαράθεση και κατεδαφίζοντας μονομιάς τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε από μόνος του τη "σωστή πλευρά της ιστορίας" τοποθετώντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της πολεμικής σύγκρουσης τη στιγμή που άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική τους θέση, επεφύλαξαν για τον εαυτό τους τη στάση του διαμεσολαβητή.

Ποιος ήταν ακριβώς ο σκοπός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. και για ποιο λόγο δεσμεύτηκε να αποστείλει εκ νέου οπλισμό στην Ουκρανία;

Πέραν των φιλοφρονήσεων και της θερμής υποδοχής στην Ουάσινγκτον ως "δεδομένου και προβλέψιμου", πάντα, συμμάχου, ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε το επί δύο εικοσιτετράωρα περιστατικό της παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου στην Αλεξανδρούπολη. Ούτε, φυσικά, μίλησε για την πρόσφατη απόφαση των Η.Π.Α. να αποσύρουν τη στήριξη για τον αγωγό EASTMED που θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα, ούτε για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο, τη στιγμή που δεν εξασφαλίζονται όροι αντιμετώπισης ενδεχόμενης νέας έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. κατέθεσε επειγόντως Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητώντας άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής σχετικά με τις αποστολές οπλισμού, τις ποσότητες και τις κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα και το ενδεχόμενο σχεδιασμού για τη συνέχιση αυτών των αποστολών.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος