ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε την μεγάλη οικογένεια του Χαμόγελου του Παιδιού

Δήλωση της τ. υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη
Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε την μεγάλη οικογένεια του Χαμόγελου του Παιδιού

 Με έκπληξη και θλίψη πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα ότι  προβλέπεται να  κλείσουν άμεσα τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ενώ εντός του 2022 θα κλείσουν και τα Σπίτια Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλοι χώροι φιλοξενίας παιδιών.

Αν ισχύει η νέα κοινή Υπουργική Απόφαση 40494/3.5.2022 και ο Νόμος 4921/2022 (Άρθρο 67) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διαισθανόμαστε όλοι τις ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν, τόσο για τον Οργανισμό, όσο και τα για 241 Παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν στα 14 Σπίτια του πανελλαδικά.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της νέας ΚΥΑ, υφίσταται καταρχήν διαχωρισμός ως προς τις προϋποθέσεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο κτηριακές προδιαγραφές, μεταξύ των δημόσιων, των εκκλησιαστικών και των ιδιωτικών δομών, με αποτέλεσμα οι νέες προβλέψεις να εξαιρούν το Δημόσιο και την εκκλησία και οι αλλαγές αυτές δεν αγγίζουν μόνο το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο. Παράλληλα προβλέπεται ότι η αποκατάσταση μέσω υιοθεσίας και αναδοχής αντιμετωπίζεται σαν αριθμός και με μόνο γνώμονα την εξατομικευμένη φροντίδα για το τραυματισμένο παιδί.

Είναι σαφές επομένως , ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο σύγχρονων προδιαγραφών για τις δομές Παιδικής Προστασίας, τόσο για τις δημόσιες  όσο και για τις ιδιωτικές και εκκλησιαστικές, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει η συγκεκριμένη ΚΥΑ.

Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε την μεγάλη οικογένεια του Χαμόγελου του Παιδιού και να διαφυλάξουμε την πανελλαδική προσπάθεια αυτού του Οργανισμού που σήμερα έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς.

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να ακούσει τις κραυγές αγωνίας τόσο των παιδιών  όσο και της διοίκησης του Οργανισμού και των πολιτών που δικαίως ανησυχούν και να δώσει άμεσα απαντήσεις επί όσων καταγγέλλονται.

Πιο διαβασμένα