ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Μεγάλη μαύρη τρύπα στην καρδιά του γαλαξία μας "φωτογραφήθηκε" για 1η φορά

Η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, με το όνομα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες υλικών που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική της έλξη
Διάστημα: Μεγάλη μαύρη τρύπα στην καρδιά του γαλαξία μας "φωτογραφήθηκε" για 1η φορά
EHT Collaboration/National Science Foundation/Handout via REUTERS

Aστρονόμοι είχαν παλαιότερα δει άστρα να κινούνται γύρω από κάτι αόρατο με μεγάλη μάζα στο κέντρο του γαλαξία μας και ονόμασαν αυτήν την περιοχή Τοξότη Α* (Sagittarius A* ή εν συντομία Sgr A*), θεωρώντας ότι πρόκειται για μαύρη τρύπα, όπως συμβαίνει και σε άλλα κέντρα γαλαξιών. 

Πλέον, η "φωτογραφία" που είδε το φως της δημοσιότητας παρέχει την πρώτη άμεση οπτική απόδειξη πρόκειται όντως είναι μαύρη τρύπα.

Μολονότι η ίδια η μαύρη τρύπα δεν φαίνεται, καθώς είναι τελείως σκοτεινή, γύρω της λάμπει ένα δακτύλιος αερίων και άλλων υλικών.

Η εν λόγω φωτογράφηση κατέστη δυνατή χάρη στο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ), το οποίο συνδυάζει την ισχύ οκτώ ραδιοτηλεσκοπίων σε ένα ενιαίο εικονικό τηλεσκόπιο και παρατήρησε τον Τοξότη Α* στη διάρκεια πολλών νυχτών, συλλέγοντας δεδομένα πολλών ωρών.

"Αυτές οι άνευ προηγουμένου παρατηρήσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατανόησή μας για το τι συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία μας και προσφέρουν νέες ιδέες για το πώς αυτές οι γιγάντιες μαύρες τρύπες αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους", δηλώνει ο Τζέφρι Μπόουερ του EHT και του Institute of Astronomy and Astrophysics της Academia Sinica της Ταϊπέι.

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας, γνωστή με το όνομα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες υλικών που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική της έλξη.

"Οι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι οι μαύρες τρύπες είναι συνήθεις στον πυρήνα των γαλαξιών – και ότι είναι κατά κάποιο τρόπο άρρηκτα συνδεδεμένες με την ίδια τη γαλαξιακή εξέλιξη", σημειώνει στο σχετικό άρθρο της η Washington Post.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal Letters".

πηγή: kathimerini.gr

Πιο διαβασμένα