ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση του KKE για το έκτακτο στρατοδικείο Βόλου (1946 – 1949)

Eκδήλωση με θέμα "Έκτακτο στρατοδικείο Βόλου – Η προσπάθεια του αστικού κράτους να εξοντώσει το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα", διοργανώνουν η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της  Πανελλήνιας  Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αύριο Σάββατο 7 Μαίου, στις  19:30, μπροστά από το παραλιακό κτίριο "Παπαστράτος" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου λειτούργησε το στρατοδικείο την περίοδο 1946-1949
Εκδήλωση του KKE για το έκτακτο στρατοδικείο Βόλου (1946 – 1949)

"Πραγματοποιούμε την εκδήλωση δυο ημέρες πριν την επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, με μεγάλη περηφάνια και υποκλινόμενοι στο μεγαλείο των συντρόφων μας, μελών του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, όπως επίσης και όλων όσοι στήριξαν τον ένοπλο αγώνα, γυναίκες και άντρες, νεολαίοι, που έγραψαν λαμπρές σελίδες ηρωϊσμού, αυταπάρνησης και πίστης στο λαϊκό δίκιο", τόνισαν οι Θανάσης Βογιατζής, πρόεδρος του Δ.Σ. του Παρατήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Λευτέρης Στεργίου, γραμματέας της Οργάνωσης ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ και ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, που παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για να καλέσουν τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση.

Ομιλητής θα είναι ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ενώ θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλακέτας για τους εκατοντάδες αγωνιστές που οδηγήθηκαν στο Έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου, την περίοδο 1946-1949.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, η λειτουργία του έκτακτου στρατοδικείου Βόλου, από τον Οκτώβρη του 1946 έως και τον Απρίλη του 1949, ως αποτέλεσμα του περιβόητου Γ΄ Ψηφίσματος, στις καπναποθήκες Παπαστράτου, αποτελεί ακριβώς αυτό που αναφέρει ο τίτλος της εκδήλωσης: Μια επιχείρηση του αστικού κράτους να εξοντώσει το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα.

"Στις σημερινές συνθήκες αποδείχτηκαν περίτρανα όλες οι αυταπάτες περί τέλους της ιστορίας, πριν 30 χρόνια. Είναι, λοιπόν, η πιο σωστή στιγμή να σκύψουμε στην ιστορία, να τη μάθουμε, να μην επιτρέψουμε την παραχάραξή της, να διδαχτούμε από τα συμπεράσματά της. Και η περίοδος του 1940-1949 είναι μια περίοδος της ιστορίας που προκύπτουν πολλά τέτοια και αφορούν το λαϊκό κίνημα, τον σημερινό αγώνα του εργάτη και της εργάτριας, του εργαζόμενου και της εργαζόμενης, του επαγγελματία, του βιοπαλαιστή αγρότη, του μαθητή και φοιτητή, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, το δρόμο και το πεζοδρόμιο, την απεργία", υπογράμμισαν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές και απεύθυναν κάλεσμα στους Βολιώτες να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

πηγή: taxydromos.gr