ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα γίνει η επιστροφή έως 600 ευρώ – Στα 3,2 δισ. το κόστος των μέτρων

Σε 3,2 δισ. ευρώ θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2022 το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. Από 18 έως 600 ευρώ η επιστροφή, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα γίνει η επιστροφή έως 600 ευρώ – Στα 3,2 δισ. το κόστος των μέτρων

Στα 3,2 δισ. ευρώ θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2022 το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Απ’ αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος 90% που θα επιβληθεί στα συγκυριακά κέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Αυτή η επιβάρυνση είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕ.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ρεύματος εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Πρόκειται για δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Το πακέτο μέτρων έχει ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων στους λογαριασμός ρεύματος λαπό τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, μέχρι τα 600 ευρώ.

Ταυτόχρονα για τον Μάϊο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

Από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή και μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Αναστέλλεται έτσι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβωνται τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Πιο διαβασμένα