ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος τα πιστοποιητικά από 1η Μαΐου - Παραμένουν οι μάσκες

Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Τέλος τα πιστοποιητικά από 1η Μαΐου - Παραμένουν οι μάσκες
INTIME

Σε αυτό το πλαίσιο, καταργείται η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης από την 1η Μαΐου και η χωρητικότητα στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας επανέρχεται στο 100%.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναστέλλεται η χρήση πιστοποιητικού EUDCC για τους τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, η χρήση παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους μέχρι τέλος Μαΐου, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ακόμη, μειώνεται σε ένα το rapid test που υποχρεούνται κάθε εβδομάδα να κάνουν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά οι αποφάσεις:

- Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%. 
- Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

- 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου διατηρούνται τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

- 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Περαιτέρω διευκρινίσεις θα υπάρξουν από το υπουργείο Παιδείας.

Ανοίγουν τα σχολεία: Τι αλλάζει από την 3η Μαΐου - Τι ισχύει για self test και μάσκες

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων και στο πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, είπε ότι από την 3η Μαΐου που θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα.

«Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε.

Χωρίς self test, αλλά με μάσκες

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εισέρχονται στα σχολεία χωρίς self test, αλλά θα διατηρηθεί το μέτρο της συστηματικής χρήσης μάσκας.

Ο έλεγχος για covid στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με covid, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δύο αυτοδιαγνωστικά (self) test στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

πηγή: cnn.gr

Πιο διαβασμένα