ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τελευταία εβδομάδα της έκθεσης "Η ματιά των άλλων" στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο

Με επισκέψεις δεκάδων νέων, εκατοντάδων στο σύνολο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πριν τις διακοπές του Πάσχα, ολοκληρώνεται η  μεγάλη έκθεση "Η ματιά των άλλων" στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο  του εορτασμού της επετειακής χρονιάς "200 χρόνια.1821-2021"
Τελευταία εβδομάδα της έκθεσης "Η ματιά των άλλων" στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο

Η έκθεση παρατείνεται ως τις 6 Μαΐου λόγω οργανωμένων επισκέψεων που έχουν ζητηθεί από Γυμνάσια και Λύκεια κυρίως της Βόρειας Ελλάδας που επισκέπτονται στις καθιερωμένες πενθήμερες εκδρομές την πόλη μας. Δυστυχώς όμως πολύ λίγα σχολεία του Βόλου επισκέφτηκαν την ιστορικού ενδιαφέροντος και λίαν εκπαιδευτική έκθεση. 

Η έκθεση  "Η ματιά των άλλων" - Ξένοι περιηγητές, Φιλέλληνες  και Έλληνες ζωγράφοι αποδίδουν στιγμές,  μορφές  και ήθη από τα χρόνια της Επανάστασης ως και τα τέλη του 19ου  αιώνα, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου,  περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» του Δήμου Βόλου, εμπλουτισμένη με  σπάνια  έργα  από τη Δημοτική Συλλογή, που για πρώτη φορά εκτίθενται για το ευρύ κοινό.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης καλύπτεται από έργα του "Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα" που δείχνουν την ευαισθησία των επιλογών του συλλέκτη – δωρητή, ο οποίος υπήρξε απόγονος ενός από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στο Πήλιο, του οπλαρχηγού Γιώργη Δάμτσα – Ζορμπά, και δωρητή για τον ίδιο λόγο της ενεπίγραφης μαρμάρινης πλάκας, εν είδει μνημείου, στην περιοχή «Παναγιά»,  στο μέσον της διαδρομής Μηλίνας-Τρικερίου σε ανάμνηση της μάχης του 1823,  καθώς και δισέγγονος του συνονόματού του δημογέροντα του Προμυρίου και Φιλικού Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα.

Το εκθεσιακό αφήγημα, με  διάθεση αναστοχασμού, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο μορφές του φιλελληνισμού, του ελληνικού διαφωτισμού και ήρωες του αγώνα της ανεξαρτησίας, μορφές που συνέβαλαν γενικότερα στη γέννηση της νεότερης Ελλάδας αλλά και ειδικότερα στην απελευθέρωση της δικής μας περιοχής. Μορφές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, από αυτές  που σφράγισαν έναν αιώνα, μέσα από μια ποικιλία αναπαραστάσεων που παρείχαν το ιδεολογικό και αισθητικό πλαίσιο  διαμόρφωσης  της συλλογικής μας μνήμης  και συγκρότησαν τη νεοελληνική ταυτότητα.

Η έκθεση για το διάστημα αυτό  θα λειτουργεί  για μεμονωμένους επισκέπτες από τις 17:00-20:30  και κατόπιν συνεννόησης τις πρωινές ώρες για σχολεία. Πληροφορίες στο 2421031701 και στο 2421082870, fb Τέχνες στο Βόλο και fb Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.
Παράλληλα στον πρώτο όροφο του Κέντρου Τέχνης συνεχίζεται η έκθεση με θέμα "ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ", με έργα από το μουσείο Α. Κ. Δάμτσα και σχέδια από τη δωρεά της σχεδιάστριας μόδας Χριστίνας Σταμπολιάν. Συνδιοργάνωση: Δήμος Βόλου και Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.).
 
Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τους  υγειονομικούς  κανόνες του ΕΟΔΥ. Θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από το Κέντρο Τέχνης.