ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ἑνας τόπος - μια ζωή. Βελεστίνο και Σταύρος Τρ. Καραμπερόπουλος

"Ἑνας τόπος - μια ζωή. Βελεστίνο και Σταύρος Τρ. Καραμπερόπουλος (1880-1949)" είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου για την Τοπική Ιστορία της περιοχής Βελεστίνου
Ἑνας τόπος - μια ζωή. Βελεστίνο και Σταύρος Τρ. Καραμπερόπουλος

Η συγγραφέας Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση κατόρθωσε να παρουσιάσει τα καταγεγραμμένα στις εφημερίδες του Βόλου γεγονότα του Βελεστίνου, προσφέροντας έτσι μια εικόνα της ζωής του Βελεστίνου μετά την απελευθέρωση του 1881 και τις πρώτες πέντε δεκαετίες του 20ου αιώνα, αναγράφοντας μάλιστα και πολλά ονόματα Βελεστινιωτών. Η περίοδος αυτή είναι γεμάτη από σημαντικά ιστορικά γεγονότα: Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, Βαλκανικοί πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και Εμφύλιος πόλεμος 1946-49.

Επί πλέον, η συγγραφέας κατόρθωσε να παρουσιάσει παράλληλα την ζωή και τη δράση ενός δραστήριου ανθρώπου, που συμμετείχε στα κοινά του Βελεστίνου, του Σταύρου Τρ. Καραμπερόπουλου, παππού του ιατρού Δρ. Δημητρίου Απ. Καραμπερόπουλου και του συμβολαιογράφου Σταύρου Π. Παπαγεωργίου.

Προστέθηκε και το Οικογενειακό Δέντρο της οικογένειας Καραμπερόπουλου, δίνοντας έτσι ένα έναυσμα και σε άλλους Βελεστινιώτες να καταγράψουν το γενεαλογικό δέντρο των οικογενειών τους, ώστε να αναδεικνύεται η συμμετοχή τους στην ιστορία του τόπου μας.

Προσεχώς  θα γίνει παρουσίαση στο Βελεστίνο.