ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γρίπη πτηνών "χτύπησε" αργυροπελεκάνους στην Κάρλα- Συστάσεις από την Περιφέρεια

Θύματα της γρίπης των πτηνών έπεσαν δύο αργυροπελεκάνοι στη λίμνη Κάρλα, με την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων να θέτει σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες και παράλληλα να δημοσιοποεί χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Γρίπη πτηνών "χτύπησε" αργυροπελεκάνους στην Κάρλα- Συστάσεις από την Περιφέρεια

Πιο συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη εμφάνιση νεκρών πτηνών στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, μέσω ειδικά καταρτισμένου επιστημονικού και πιστοποιημένου προσωπικού απέστειλε άμεσα σε διαπιστευμένο κρατικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη τα περισυλλεγμένα νεκρά πτηνά, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου, ώστε στη συνέχεια να προστατευτεί η πανίδα της περιοχής.  

Σύμφωνα  με τα αποτελέσματα που  γνωστοποιήθηκαν, ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α(Η5Ν1) σε δύο αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus), που εντοπίστηκαν νεκροί στην λίμνη Κάρλα.

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στο πλαίσιο της πρόληψης καλεί τους κατόχους συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής).

Συγκεκριμένα συστήνεται τα πουλερικά να διατηρούνται σε χώρους με στέγη και περίφραξη από σήτα και τα ανοίγματα των ορνιθώνων να καλυφθούν με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά

Επίσης προτείνεται ο καθαρισμός των χώρων γύρω από τον ορνιθώνα, καθώς επίσης μην υπάρχουν χύδην σπόροι ή άλλα υλικά που προσελκύουν τα άγρια πτηνά.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ συνιστάται η διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς χώρους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών οι κάτοχοι υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι υπότυποι του ιού της γρίπης που έχουν ανιχνευθεί στα μέχρι σήμερα κρούσματα δε μεταδίδονται στον άνθρωπο, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την εμφάνιση άλλων υποτύπων που προσβάλουν τον άνθρωπο, για αυτό και εφιστάται η η προσοχή των πολιτών, να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά.