"Επιζήμια για τις τοπικές κοινωνίες η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης"
Την Ερώτηση του Βουλευτή συνυπέγραψαν 30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Με αιχμή τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου και Δέλτα Πηνειού που, από το 2003, έχει αναλάβει τη διαχείριση και προστασία ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στα Βαλκάνια, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα συμμετείχαν αμισθί εκπρόσωποι από τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς όλων παρακάρλιων περιοχών έχοντας άμεση πρόσβαση, ενημέρωση και λήψη αποφάσεων και λαμβάνοντας καθημερινά αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της λίμνης Κάρλας
"Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε εν μία νυκτί να καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μεταφέροντας όλες τις αποφασιστικές αρμοδιότητες σχετικά με την διαχείριση σε ένα κεντρικό Οργανισμό (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), που θα εδρεύει στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι Φορείς Διαχείρισης να μετατρέπονται σε απλά διαβιβαστικά όργανα των τοπικών ζητημάτων που ανακύπτουν", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Επιπλέον σημείωσε ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Οργανισμού θα τοποθετηθούν απευθείας από τον Υπουργό, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συμμετοχή στο ΔΣ και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών των προστατευόμενων περιοχών.
Σύμφωνα με το Βουλευτή, η απόφαση της ΝΔ για κατάργηση των Φορέων δημιούργησε κλίμα εργασιακής ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να έχουν εγκαταλείψει τους Φορείς ήδη 50 εργαζόμενοι μέχρι σήμερα. "Δεν εξασφαλίζεται η στελέχωση των φορέων εφόσον με την απόφαση μεταφοράς των εργαζομένων στις Μονάδες Διαχείρισης προκύπτουν και ζητήματα μεταφοράς σε άλλες διοικητικές περιφέρειες και σε άλλη έδρα απασχόλησης", ανέφερε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ν. 4519/2018 είχε αναβαθμίσει την λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης και είχε προβλέψει την παράταση των συμβάσεων τους με ταυτόχρονη δρομολόγηση μόνιμων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούσαν στους φορείς.
"Οι άνθρωποι που επί δεκαετίες διαχειρίζονταν τα ζητήματα των προστατευόμενων περιοχών, που γνωρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τις ιδιαιτερότητές τους, δε θα έχουν πλέον κανένα λόγο στη διαχείρισή τους. Οι τοπικές κοινωνίες αποκόπτονται πλήρως από την αποφασιστική διαδικασία σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές, γεγονός εξαιρετικά επιζήμιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι γύρω από τέτοιες περιοχές αναπτύσσονται και συντηρούνται τοπικά επαγγελματικά, επιστημονικά αλλά και οικονομικά δίκτυα", σημείωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Ο Βουλευτής κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να αφουγκραστεί το αίτημα των τοπικών κοινωνιών και να προχωρήσει σετροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να συμμετέχουν με ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητα οι τοπικές κοινωνίες στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, αλλά και να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.