ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου: Εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων Πανελλαδικών
Το Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου Μαγνησίας λειτουργώντας πάντοτε με γνώμονα την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές του και εκτιμώντας την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν τα εκπαιδευτικά σχολικά προγράμματα συμμετέχει στο 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ που υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του e-class του Υπουργείου Παιδείας και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές του σχολείου καινοτομούν και συμμετέχουν στο Φεστιβάλ σχεδιάζοντας «Ψηφιακή Εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΕΠΑ.Λ.» για εισαγωγή στα τμήματα των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και σύμφωνα με την υπ` αριθ. πρωτ. Φ.251/ 165669 /Α5 / 17-12-2021 απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ., για τον υπολογισμό των μορίων λαμβάνονται υπόψη οι επιμέρους συντελεστές βαρύτητας οι οποίοι είναι διαφορετικοί για κάθε τμήμα των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά τομέα των ΕΠΑ.Λ., οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου επιχείρησαν να λύσουν τον «γρίφο» του υπολογισμού των μορίων. Κάνοντας χρήση των εργαλείων της πληροφορικής και σε συνδυασμό με τις γνώσεις τους στα Μαθηματικά εμπνεύστηκαν, προσπάθησαν, κατάφεραν και παράλληλα ανέδειξαν την αξία των μαθηματικών στην καθημερινή ζωή. Έτσι, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μαθηματικές συναρτήσεις, σχεδίασαν και υλοποίησαν ψηφιακή εφαρμογή σε πρόγραμμα λογιστικού φύλλου όπου ο χρήστης εισάγει τον τομέα σπουδών που τον ενδιαφέρει καθώς και τη βαθμολογία του στα τέσσερα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει συγκεκριμένο τμήμα κάποιας σχολής ανάλογα με τον τομέα του. Στη συνέχεια η εφαρμογή υπολογίζει τα μόρια εισαγωγής στο συγκεκριμένο τμήμα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του συγκεκριμένου τομέα λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τους επιμέρους συντελεστές βαρύτητας σε κάθε μάθημα.
Η εφαρμογή περιλαμβάνει προς το παρόν τους τρεις τομείς που λειτουργούν στο σχολείο όμως με προθυμία οι μαθητές σχεδιάζουν να την επεκτείνουν ώστε να λειτουργήσει για όλους τους τομείς των ΕΠΑ.Λ.
Η εκπόνηση της εργασίας έγινε υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Βάιου Λιαπόπουλου, Βασίλη Μπατακόγια, Μαρίας Συκοπούλου και με την καθοδήγηση του κ. Ευθυμίου Λιάπη - Συντονιστή Ε.Ε.
Η εφαρμογή, άμεσα εκτελέσιμη, βρίσκεται διαθέσιμη για λήψη στον ιστότοπο του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση:
Ο Διευθυντής
Βάιος Λιαπόπουλος ΠΕ82, MSc