ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωτότυπο αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα στην Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών

Το πρωτότυπο αυτό αντίτυπο της Χάρτας είναι το 57ο στην κατάσταση καταγραφής τους, που συντάσσεται από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα - Η αυτοψία έγινε από τον Δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο, ο οποίος έχει συντάξει το Ευρετήριο της Χάρτας
Πρωτότυπο αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα στην Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
Ο φάκελος όπου περιέχονται τα φύλλα τη Χάρτας δωρεά του γλύπτη ακαδημαϊκού Βάσου Φαληρέα

Το πρωτότυπο αντίτυπο της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή στην Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών περιλαμβάνει έντεκα καλοδιατηρημένα φύλλα, (λείπει το 5ο, υπάρχει φωτοτυπία από άλλο αντίτυπο), είναι μονόχρωμα, επικολλημένα σε πανί με μικρά ελλείμματα σε τρία φύλλα και περιέχονται σε ένα καλαίσθητο φάκελο, όπως διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το αντίτυπο αυτό της Χάρτας προσφέρθηκε στην Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών το 1978 από τον γλύπτη ακαδημαϊκό Βάσο Φαληρέα, (1905-1979), καταγόμενο εκ Καρδαμύλης και δημιουργό του μνημείου του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, της Προμάχου Αθηνάς στο Πεδίον του Άρεως, του ανδριάντα του Παλαμά στην Οδό Ακαδημίας στο Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Αθηναίων κ.ά.

Το πρωτότυπο αυτό αντίτυπο της Χάρτας είναι το 57ο στην κατάσταση καταγραφής τους, που συντάσσεται από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα. Σημειώνεται πως η Χάρτα είναι το μόνο έργο του Ρήγα, που έχει σωθεί σε τόσα αντίτυπα, από τα 1220 που είχε εκδοθεί. Τα αντίτυπα από τα υπόλοιπα έργα του Ρήγα μετρούνται συνήθως στα δάκτυλα του ενός χεριού, ή αγνοούνται.

Η αυτοψία έγινε από τον Δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο, ο οποίος έχει συντάξει το Ευρετήριο της Χάρτας, έχει βρει τους πρότυπους χάρτες των Guil. Delisle και Rizzi Zonnoni, που ο Ρήγας χρησιμοποίησε για την Χάρτα του και έχει επιμεληθεί την για πρώτη φορά αυθεντική επανέκδοσή της το 1998, και έχει δημοσιεύσει πολλές σχετικές μελέτες.

Το 4ο φύλλο του πρωτοτύπου αντιτύπου  της ΧΑΡΤΑΣ της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών, δωρεά Β. Φαληρέα, εκτίθεται στην σχετική Έκθεση Τεκμηρίων για την Επανάσταση του 1821 στο Κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών με την επιμέλεια της Λουϊζας Καραπιδάκης. Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν σήμερα 30 Μαρτίου.