ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία με τρεις νεκρούς στο εργοστάσιο δυναμίτιδας στα Γρεβενά

Τραγικός είναι ο απολογισμός από την πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 8:45 σήμερα το πρωί στην περιοχή της Ιτέας Γρεβενών, στο εργοστάσιο κατασκευής δυναμίτιδας της ΕΛΤΕΚ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς
Τραγωδία με τρεις νεκρούς στο εργοστάσιο δυναμίτιδας στα Γρεβενά
EUROKINISSI

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι που εκείνη την ώρα εργάζονταν στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου: οι Ζήσης Αποστολίδης 32 ετών από τα Γρεβενά, Κωνσταντίνος Ορφανίδης, 36 ετών, από τη Δήμητρα Γρεβενών και Χαράλαμπος Κικίδης, 46 ετών από τον Πολύμυλο Κοζάνης. Νωρίτερα, άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ερεύνησαν τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου και σε αρκετή απόσταση από το σημείο της έκρηξης, εκτός από χαλάσματα, μπετόν και σίδερα, είχαν εντοπίσει ανθρώπινα μέλη.

Ο φύλακας που μόλις είχε αλλάξει τη βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του, τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών για τις πρώτες βοήθειες. Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία της φονικής έκρηξης. 

Ολοκληρωτική καταστροφή

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής αρχιπύραρχο Σωτήριο Κορέλλα, η καταστροφή του κτιρίου παραγωγής είναι ολοκληρωτική, αφού ένας κτιριακός χώρος μισού στρέμματος έχει εξαφανισθεί, ενώ κομμάτια από σίδερο και μπετόν έχουν εκσφενδονιστεί στα γύρω χωράφια της περιοχής. Σε ότι αφορά τα αίτια της έκρηξης και στο εάν η εταιρία ακολουθούσε τις οδηγίες πυρασφάλειας που ορίζουν οι κανονισμοί, ο κ. Κορέλλας δήλωσε ότι όλα αυτά θα ερευνηθούν από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έχει αναλάβει το έργο της προανάκρισης.

Το κυρίως κτίριο που γινόταν η παραγωγή των εκρηκτικών, για λόγους ασφαλείας, ήταν σαν "βυθισμένο" στο έδαφος, αφού, εκτός από την κύρια είσοδο, όλες του οι επιφάνειες καλυπτόταν από αναχώματα ύψους πολλών μέτρων. Οι αποθηκευτικοί χώροι του εργοστασίου, εκτός από υλικές ζημιές, δηλαδή σπασμένα τζάμια κλπ., δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ποσότητες εκρηκτικών ή της αμμωνίας που είναι αποθηκευμένοι δε δημιουργούν κάποιο κίνδυνο.

Ο Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι "η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995...". Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη, ενώ ο εκκωφαντικός θόρυβος έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης.

Η ανακοίνωση της ΕΛΤΕΚ

Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει τον θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος.

"Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο μας στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στη γραμμή παραγωγής της μονάδας", αναφέρει στην ανακοίνωση η εταιρεία και προσθέτει:

"Θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για το χαμό των συναδέλφων μας και να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας προς τους οικείους τους. Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θανόντων, με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή. Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα τους με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά. Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος εξακολουθούν να τελούν υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, με τις οποίες η εταιρεία μας συνεργάζεται πλήρως".

Ανακοίνωση ΚΚΕ και ΠΑΜΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους, μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών. 

Είναι αυτονόητη η απαίτηση για την άμεση διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και των πιθανών ελλείψεων στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας, όπως και για την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Παράλληλα, επείγει να υπάρξει άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο για επιπτώσεις στην περιοχή από την έκρηξη, αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολόπλευρη στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Να επανεξεταστεί, επίσης, το πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία ομοειδών επιχειρήσεων.

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, επεσήμανε τα παραπάνω και εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στους εργαζόμενους της επιχείρησης. 

Το ΠΑΜΕ

Η λίστα των εργοδοτικών θανατηφόρων εγκλημάτων αυξάνεται όσο μεγαλώνει η εκμετάλλευση και αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ο φόρος αίματος που πληρώνει διαχρονικά η εργατική τάξη, όσο θα μπαίνει σε πρώτη μοίρα ο πλουτισμός των εργοδοτών σε βάρος των συμφερόντων και της ζωής των εργατών. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη στους Αγαλαίους Γρεβενών, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ), που αποτελεί σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας εκρηκτικών υλών στα Βαλκάνια, έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής τρεις αγνοούμενους εργάτες, ενώ έχει διαπιστωθεί ο τραυματισμός ενός. 

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά όχι μόνο την αδιαφορία κυβέρνησης και εργοδοσίας για την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων, αλλά και την συνειδητή πολιτική που ακολουθούν χέρι-χέρι στον τομέα της μη πρόληψης και της μη απόδοσης ευθυνών, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η επίκληση της ατομικής ευθύνης σε δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως γίνεται εδώ και δυο χρόνια με την πανδημία, προσπαθεί να κρύψει την εγκληματική στρατηγική τους, που δεν δίνει δεκάρα για την ανθρώπινη ζωή.

Η λύση είναι στο δυνάμωμα της πάλης των σωματείων ώστε κανείς εργαζόμενος να μη σκύβει το κεφάλι, να μην ενδίδει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές.

Το πλαίσιο πάλης που έχει επίκεντρο τις ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, για μέτρα προστασίας της ζωής μας στους χώρους δουλειάς, είναι μονόδρομος που μόνο με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα θα επιβάλλουμε.

Καθολική απαίτηση των Συνδικάτων είναι να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του νέου αυτού εργοδοτικού εγκλήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες στη μεγαλοεργοδοσία και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην χάνουν οι εργάτες τη ζωή τους την ώρα που παλεύουν για το μεροκάματο.

πηγή: efsyn.gr

Πιο διαβασμένα