ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πυρ και μανία με τον ΕΛΓΑ οι σιτοπαραγωγοί

Εξω φρενών με τον ΕΛΓΑ είναι οι σιτοπαραγωγοί της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καθώς μένουν εκτός αποζημιώσεων που δικαιούνταν για ζημιές που έχουν υποστεί
Πυρ και μανία με τον ΕΛΓΑ οι σιτοπαραγωγοί

Ο απαρχαιωμένος κανονισμός βάζει φρένο στις αποζημιώσεις, που δικαιούνται για ζημιές,τις οποίες υπέστησαν στον Δήμο Ρήγα Φεραίου- Δυσφορία για τα απορριπτικά πορίσματα

Οι θιγόμενοι αγρότες επισημαίνουν ότι αδίκως έχουν εξαιρεθεί από τις αποζημιώσεις και καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες του συγκεκριμένου οργανισμού να αναθεωρήσουν τη στάση τους, ειδικά σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, με το αγροτικό εισόδημα να καταρρέει εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.

Ο Αγροτικός- Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βελεστίνου εκφράζοντας τη δυσφορία των σιτοπαραγωγών απέστειλε υπόμνημα στο περιφερειακό κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, καταθέτοντας τη διαμαρτυρία του. Οι πληγέντες αγρότες ανέμεναν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγές σίτου κατά τη διάρκεια παγετού. Τα καιρικά φαινόμενα τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν ιδιαίτερα έντονα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να καταστραφεί. Ο ΕΛΓΑ κάλεσε όλους όσοι έχουν υποστεί ζημιές να καταθέσουν αίτηση. Πλήρωσαν ό,τι προβλέπεται και υπέβαλαν δηλώσεις ζημιάς, για να εισπράξουν στη συνέχεια ένα μεγάλο "όχι", μολονότι η διοίκηση του οργανισμού είχε δεσμευτεί ότι θα αποζημιωθούν.

Τα πορίσματα στους πίνακες εκτίμησης ζημιών που αναρτήθηκαν πριν από περίπου 15 ημέρες είναι όλα απορριπτικά. Δηλαδή, κανένας από τους θιγόμενους παραγωγούς δεν θα αποζημιωθεί.

Ο ΕΛΓΑ διατείνεται ότι δεν υπάρχει η σχετική φόρμουλα για να καταβληθούν χρήματα, διότι δεν το προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ενα άλλωστε από τα βασικά αιτήματα που έθεσαν και στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις τα συνδικαλιστικά όργανα των παραγωγών ήταν να αλλάξει ο απαρχαιωμένος κανονισμός του οργανισμού, που αντί να αποτελεί "ασπίδα" προστασίας του αγροτικού εισοδήματος όταν προκύπτουν ζημιές, αδυνατεί να ανταποκριθεί όσο θα έπρεπε στα προβλήματα που αποτελούν θηλιά για όποιον ασχολείται ακόμη με τον πρωτογενή τομέα.

Να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή και αναμένονται οι απαντήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

πηγή: taxydromos.gr