ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας - Μετατρέπεται σε Μονάδα Διαχείρισης

Με ΦΕΚ που εκδόθηκε πριν μια εβδομάδα περίπου, καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας και πλέον μετατρέπεται σε Μονάδα Διαχείρισης η οποία ανήκει όπως και άλλοι στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας - Μετατρέπεται σε Μονάδα Διαχείρισης

Η λειτουργία και οι υποχρεώσεις του δεν αλλάζουν εξήγησε η πρώην πρόεδρος του Φορέα Ιφιγένεια Κάγκαλου, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου. Επιπλέον ανέφερε ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε σε λίμνες της Μακεδονίας και εξοντώνει μαζικά πληθυσμούς πουλιών.

Το σχέδιο κατάργησης των φορέων και η μετατροπή τους σε Μονάδες Διαχείρισης είχε δρομολογηθεί από καιρό και πλέον εφαρμόζεται σταδιακά. “Μετά από 12 χρόνια αισθάνομαι ότι φεύγω από κάτι που μαζί με τους συνεργάτες μου στήσαμε από το μηδέν. Κάναμε αρκετά μεγάλη δουλειά αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι μας αγκάλιασε η τοπική κοινωνία και μπήκε η προστασία της λίμνης Κάρλας στο μικροσκόπιο και στην καρδιά όλων”. Εξέφρασε την ελπίδα η διάδοχη κατάσταση να φροντίσει να γίνουν αορίστου χρόνου οι εργαζόμενοι και υπενθύμισε ότι ούτε η ίδια ούτε και κανένα άλλο μέλος του Δ.Σ. αποζημιώνονταν για τις υπηρεσίες τους. “Ο υπηρεσιακός μηχανισμός είναι εκεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πιο κεντρικά. Προβλέπεται όμως να υπάρχει μια συμβουλευτική επιτροπή από την Περιφέρεια και αυτό θα ενεργοποιηθεί στην πορεία.. Είμαστε ακόμη στη μετάβαση”. Συγκινημένη επισήμανε ότι “έβαλε ψυχή και καρδιά στην Κάρλα. Ήμουν εκεί όταν άρχισε ο πλημμυρισμός της και σε διάφορα γεγονότα στην πορεία και έργα που έγιναν. Δεν μπορείς να ξεχάσεις όλα αυτά, αλλά θα είμαι κοντά και στους φορείς και στους εργαζόμενους για ό,τι χρειαστούν”, επισήμανε.

Προληπτικά μέτρα για γρίπη πτηνών

Η κ. Κάγκαλου ανέφερε ότι το φαινόμενο παρουσιάστηκε και στο παρελθόν. “Στην Κάρλα είχαμε θανάτους πουλιών και πολλοί έλεγαν διάφορα για το τι μπορούσε να συμβαίνει. Οι μαζικοί θάνατοι από τέτοιου τύπου ιούς δύσκολα αντιμετωπίζονται και υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ένα οικοσύστημα στο άλλο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Δεν μπορεί ο καθένας να περιθάλπει αυτά τα πουλιά. Τα στελέχη στην Κάρλα είναι σε επιφυλακή. Το έχουμε συζητήσει και γίνονται απολυμάνσεις, φροντίδα ειδική κάθε νοσούντος πουλιού ή κάποιου που θα αποβιώσει για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός μεταξύ των πουλιών”.

πηγή: ertnews.gr