ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Απομυθοποίηση της ύπαρξης του Στόουνχεντζ

Η θεωρία της μήτρας είναι μία από τις μυριάδες γύρω από την πρακτική χρησιμότητα του εντυπωσιακού μνημείου
Απομυθοποίηση της ύπαρξης του Στόουνχεντζ
Οι θεωρίες για το επιβλητικό μνημείο αφθονούν. (φωτ. A.Pattenden/Handout via REUTERS)

Το 2003, ο Καναδός γυναικολόγος Αντονι Περκς προσέφερε "ανατομική" εξήγηση για το προϊστορικό μνημείο του Στόουνχεντζ στη νότια Αγγλία. "Το μνημείο μπορεί να αντιπροσωπεύει το συμβολικό άνοιγμα της μητέρας Γης, από όπου η θεότητα της φύσης γεννούσε τα φυτά και τα ζώα, αναγκαία για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής. Μπορεί να αντιπροσωπεύει τη γυναικεία μήτρα", είχε γράψει στη δημοσίευσή του ο δρ Περκς.

Η θεωρία της μήτρας είναι μία από τις μυριάδες γύρω από την πρακτική χρησιμότητα του εντυπωσιακού μνημείου, που κατασκευάσθηκε πριν από 4.500 χρόνια. Κάποιοι πιστεύουν ότι υπήρξε αστρονομικό παρατηρητήριο, το οποίο βοηθούσε στην καταγραφή των εποχών του χρόνου. Αλλοι θεωρούν ότι το Στόουνχεντζ ήταν ένας είδος προϊστορικού "Ασκληπιείου", που προσείλκυε ασθενείς ή πιστούς από όλη τη νότια Αγγλία. Τη δεκαετία του 1960, η τοποθεσία θεωρήθηκε ότι διαθέτει μεταφυσικές ιδιότητες, για να καταστεί αγαπημένος προορισμός των χίπις. Σήμερα, προσελκύει ρέκτες του κινήματος New Age. Ορισμένοι έχουν καταλήξει ότι το Στόουνχεντζ είναι εξέδρα προσγείωσης ιπτάμενων δίσκων, την οποία κατασκεύασαν εξωγήινοι.

Η απάντηση είναι απλούστερη, λέει ο Αντονι Περκς, που προσφέρει "ανατομική" εξήγηση

Οι τελευταίες αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι το μνημείο χτίστηκε σε περίοδο δραστικής πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Ο Μάικ Πίρσον, καθηγητής του UCL, εκτιμά πως οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι της περιοχής την περίοδο εκείνη προσπάθησαν να δημιουργήσουν αίσθημα κοινότητας και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ τους, δημιουργώντας το έργο αυτό. "Το Στόουνχεντζ είναι κατασκευασμένο ως μνημείο, υπενθυμίζοντας στη γενιά αυτή την απώλεια των δικών τους. Συνειδητοποιώ, όμως, ότι η εξήγηση που προσφέρω απογοητεύει πολλούς, που θα επιθυμούσαν κάτι πιο περίπλοκο και συναρπαστικό. Υπουργός της κυβέρνησης μου είπε κάποτε ότι η έρευνά μας είναι επιζήμια, γιατί υποσκάπτει το μυστήριο του Στόουνχεντζ και ότι αυτό πλήττει τον αριθμό επισκεπτών", λέει ο Πίρσον.

Το μυστήριο δεν κινδυνεύει, ωστόσο, με επίλυση, καθώς οι κάτοικοι της Αγγλίας αγνοούσαν τη γραφή μέχρι την άφιξη των Ρωμαίων, 2.500 χρόνια μετά την οικοδόμηση του Στόουνχεντζ, και δεν άφησαν έτσι κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, ενώ η θρησκεία τους παραμένει και αυτή μυστηριώδης.

πηγή: kathimerini.gr - newyorktimes.

Πιο διαβασμένα