ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας - Μέχρι 18 Μαρτίου οι αιτήσεις

Προσλήψεις 369 ανέργων στους Δήμους της Μαγνησίας και 294 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - Τα κριτήρια
Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας - Μέχρι 18 Μαρτίου οι αιτήσεις

Αρχισε από χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ, που προβλέπει 25.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους εγγεγραμμένους στο Μητρώο του Οργανισμού.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα λήγει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 και ώρα 11:00.

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται σε οκτώ μήνες, ενώ ο μισθός των απασχολούμενων διαμορφώνεται με βάση τον νέο κατώτατο μισθό των 663 ευρώ που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2022.

Στους δήμους της Μαγνησίας θα γίνουν συνολικά 369 προσλήψεις και επιπλέον 294 έχουν «ανοίξει» για διάφορες υπηρεσίεςστην περιφέρεια Θεσσαλίας. Από τις 369 θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ, οι 325 είναι στους δήμους της ΠΕ Μαγνησίας και 44 στις Σποράδες.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν ως 8 μήνες. Η αμοιβή τους θα είναι για το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τον νέο κατώτατο μισθό που αυξάνεται κατά 2% στα 663 ευρώ μικτά (569,5 ευρώ καθαρά), ενώ από Ιούνιο και μετά θα πάρουν και τη δεύτερη αύξηση για το 2022 που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, η οποία θα είναι υψηλότερη και μπορεί να φέρει τον κατώτατο μισθό κοντά στα 700 ευρώ μικτά.

Οι αποδοχές των εργαζομένων μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας (πλην εξαιρέσεων λόγω αναπηρίας κ.λπ.), ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις θα γίνουν με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr.

Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με αντικείμενο που θα επιλέξουν οι ωφελούμενοι.

Η συμμετοχή στην κατάρτιση είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν σε δήμους, περιφέρειες κ.λπ. για 7 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για έναν (1) μήνα.

Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες.

Έμφαση δίδεται στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα).

Οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με τα ισχύοντα κριτήρια (χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, αναπηρία, ετήσιο εισόδημα, αριθμός ανήλικων τέκνων, δικαίωμα λήψης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.ά.).