ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγρότες Μαγνησίας: Συγκέντρωση στον Ριζόμυλο και μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο

Η Ομοσπονδία θεωρεί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κοροϊδία και τονίζει ότι είναι οι εξαγγελίες του Νοεμβρίου που τους ανάγκασαν να βγουν στους δρόμους
Αγρότες Μαγνησίας: Συγκέντρωση στον Ριζόμυλο και μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο

Συγκέντρωση στο μπλόκο Ριζομύλου θα πραγματοποιήσει, την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνέλευση.

Καλεί όλους τους φορείς του Νομού να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Επίσης, αποφασίστηκε την Δευτέρα στις 14 Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου. Η Ομοσπονδία καλεί τους αγρότες από όλο τον Νομό να συμμετέχουν με τα αγροτικά και τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο είναι πολλά και ο κόμπος έφτασε στο κτένι. Είναι ζητήματα επιβίωσης και παραμονής στα χωριά. Με το κόστος παραγωγής να είναι δυσβάστακτο για τις καλλιέργειες μας, το πετρέλαιο και το ρεύμα πανάκριβα για μας τους αγρότες, αλλά για τους μεγαλοεργοστασιάρχες και τους εφοπλιστές αφορολόγητο και επιδοτούμενο πετρέλαιο και ρεύμα, τα αγροτοεφόδια σε διπλάσια τιμή από πέρυσι με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι να μην έχουν την δυνατότητα φέτος να καλλιεργήσουν.

"Παρότι την περσινή χρονιά οι τιμές των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων ήταν ικανοποιητικές, πράγμα που δεν γνωρίζουμε για την φετινή χρονιά, διότι κουμάντο για τις τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων κάνουν δύο τρεις έμποροι στην περιοχή μας. Αυτοί καθορίζουν το πότε θα αγοράσουν με τι τιμή θα αγοράσουν και εντέλει αν θα αγοράσουν", τονίζει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Το ίδιο γίνεται με τους αγρότες και στη Μαγνησία. "Ο κύβος ερρίφθη. Το μπλόκο στον νομό στήθηκε. Δυναμώνουμε με τα αγροτικά μας μηχανήματα το μπλόκο του Ριζομύλου", αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία θεωρεί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κοροϊδία και τονίζει ότι είναι οι εξαγγελίες του Νοεμβρίου που τους ανάγκασαν να βγουν στους δρόμους.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στα παρακάτω αιτήματα:
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
• Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

πηγή: ertnews.gr