ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι ιδέες του Ρήγα στον Ελληνισμό της Αιγύπτου

Ο "μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας" του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάστηκε στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου με την δημιουργό του παιδικού βιβλίου, Λήδα Βαρβαρούση, να παρουσιάζει το πρόγραμμα της Ζωγραφήγησης σε ελληνικά σχολεία
Οι ιδέες του Ρήγα στον Ελληνισμό της Αιγύπτου
Η Λήδα Βαρβαρούση με το βιβλίο "Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας" και κατά τη διάρκεια της Ζωγραφήγησης

Η επετειακή παιδική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση "Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας" ταξίδεψε στην Αίγυπτο και παρουσιάστηκε στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου (Cairo International Book Fair) με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 26 Ιανουαρίου έως 7 τις Φεβρουαρίου.

ρεπορτάζ: Φοίβος Απ. Παπαγεωργίου

Το διαδραστικό βιβλίο που επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο Ρήγας Βελεστινλής στους υπόδουλους Έλληνες, δημιουργήθηκε το επετειακό έτος 2021, από τη συγγραφέα, εικονογράφο και περφόρμερ, Λήδα Βαρβαρούση, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, σε συνεργασία με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και με την επιστημονική επιμέλεια των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. 

Αξίζει να επισημανθεί πως διατίθεται ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή ενώ συνοδεύεται από εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για συσκευές Android, μέσω της οποίας "ζωντανεύουν" σε τρισδιάστατη μορφή δεκαπέντε σύμβολα πάνω στον ιστορικό χάρτη.
Στην Αίγυπτο βρέθηκε το ίδιο διάστημα και η ίδια η Λήδα Βαρβαρούση, προκειμένου να υλοποιήσει το οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ζωγραφήγησης στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης και σε ελληνικά σχολεία του Καΐρου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. 

Με έναν μαρκαδόρο και μία μεγάλη επιφάνεια χαρτιού, μαθητές και μαθήτριες ανακαλύψαν τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να υποκινήσει τον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία, ακολουθώντας μία διαδρομή γεμάτη ιστορίες με νομίσματα, αρχαία μνημεία, ιστορικές μάχες μυθικούς ήρωες, βασιλιάδες και φιλόσοφους. Οι ιδέες του Ρήγα κατάφεραν να ενθουσιάσουν και να αγγίξουν την ψυχή μικρών και μεγάλων, ενεργοποιώντας τη μνήμη αλλά και απελευθερώνοντας τη φαντασία. 

Στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων συμμετείχαν τα ελληνικά σχολεία Καΐρου, Αμπέτειος και Αχιλλοπούλειος Σχολή, με τη συνεργασία του γραφείου Συντονισμού Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής είχε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο.


Κατεβάστε το ψηφιακό βιβλίο: Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας

Κατεβάστε την εφαρμογή για Android (Google Play) 

Δηλώστε συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ζωγραφήγησης του Ιδρύματος Ωνάση: "Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα" (για σχολικές ομάδες Γ’, Δ’ Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού) 

Πιο διαβασμένα