Νέα Έκδοση: Η Νέα Πολιτική Διοίκησις του Ρήγα Βελεστινλή
Στις πολλαπλές δραστηριότητες που παρουσιάζει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου εντάσσεται και η διάδοση του έργου και του ενθουσιαστικού μηνύματος του Μεγάλου τέκνου της περιοχής, του Ρήγα Βελεστινλή.
Ενισχύει τα Διεθνή Συνέδρια, που διοργανώνονται για τον Ρήγα και την περιοχή της γενέτειράς του, προσφέροντας στους πολίτες και στα Σχολεία τα αντίστοιχα Πρακτικά τους με τις χίλιες και πλέον σελίδες του κάθε τόμου. Ένας πλούτος γνώσεων και πληροφοριών για τις αρχαίες Φερές, την περιοχή του νεότερου Βελεστίνου και τον Ρήγα. Ενισχύει παράλληλα και τις σχετικές μελέτες για τον Ρήγα, όπως τη μελέτη-διατριβή του δημότη Βελεστίνου Αντώνη Φραγκούλη, για τις Παιδαγωγικές ιδέες του επαναστάτη Ρήγα.
Πρόσφατα ενίσχυσε την πρωτότυπη και σημαντική έκδοση του Συντάγματος του Ρήγα, που αποτελεί το πρώτο Σύνταγμα του Ελληνισμού και του Βαλκανικού χώρου, και την ονομάζει "Νέα Πολιτική Διοίκηση", για δείξει έτσι την αντίθεση με την απολυταρχική και αυτοκρατορική διοίκηση των ημερών του. Και είναι σημαντική η έκδοση αυτή διότι περιέχει αντικριστά το ελληνικό κείμενο με το γαλλικό του 1793, που ο Ρήγας χρησιμοποίησε. Έτσι μπορεί κανείς να δει ιδίοις όμμασι τις σημαντικές προσθήκες στο Σύνταγμά του, στοιχείο που δείχνει την πολιτικοκοινωνική δυναμική του πνεύματός του.
Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει στην αρχή τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Δημητρίου Νασίκα, όπου μεταξύ των άλλων εύχεται "το παρόν να μελετηθεί από τους δημότες μας, τους μαθητές των Σχολείων μας και να αποτελέσει παρακαταθήκη για όλους μας, καθώς οι αξίες και οι αρχές του Ρήγα αποτελούν πλούτο ψυχής και πνεύματος για όσους τις μελετούν και τις υιοθετούν".
Στη συνέχεια είναι η εκ πενήντα σελίδων εισαγωγή του Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλου, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, όπου συνοπτικά αναλύει την συμβολή του Ρήγα στον εμβολιασμό της συνταγματικής σκέψης με το πρώτο αυτό ελληνικό Σύνταγμα. Ιδιαίτερα επισημαίνει τις σχετικές προσθήκες του Ρήγα στην Επαναστατική Προκήρυξη, τα Δίκαια του Ανθρώπου και το Σύνταγμα.
Επί πλέον, έχοντας γνώση όλων των έργων του Ρήγα, κατά την για πρώτη φορά ολοκληρωμένη επανέκδοσή τους το 2007, αναλύει τη σχέση του Συντάγματος του με τα άλλα έργα του, την θαυμάσια Χάρτα της Ελλάδος, τους χάρτες της Βλαχίας και της Μολδαβίας, και γενικότερα με το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασής του, που ετοίμαζε, αλλά ανακόπηκε από την προδοσία από τον τυχάρπαστο Έλληνα έμπορο της Τεγέστης. Όμως, το επαναστατικό του έργο συνέχισαν ο Ανώνυμος ο Έλλην με την Ελληνική Νομαρχία του, οι Φιλική με την Φιλική Εταιρεία και οι Έλληνες με την Επανάστασή τους το 1821.
Παρατίθεται και μια ενδεικτική βιβλιογραφία με είκοσι ένα τίτλους για το Σύνταγμα του Ρήγα Βελεστινλή και ακολουθούν στη συνέχεια στις σελίδες 59-143 αντικριστά τα δύο κείμενα, το γαλλικό σύνταγμα του 1793 με το ελληνικό του Ρήγα του 1797 . Η έκδοση συμπληρώνεται και με ένα ευρετήριο ονομάτων του ελληνικού κειμένου.
Δελτίο Τύπου