ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόταση αποκατάστασης του Ελληνομουσείου του Ρήγα

Πρόταση στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" ύψους 516.000 ευρώ υποβάλλει ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου 
Πρόταση αποκατάστασης του Ελληνομουσείου του Ρήγα

Πρόταση στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" καταθέτει ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου για τη χρηματοδότηση του έργου επισκευής και αποκατάστασης του Ελληνομουσείου Ρήγα Βελεστινλή με το ποσό των 516.000 ευρώ

Το Ελληνομουσείο είναι ένα από τα ωραιότερα και ανθεκτικότερα κτίρια του Πηλίου, απομεινάρι του λαϊκού πολιτισμού που άντεξε στις καταδρομές του χρόνου και των καιρών. Το κτήριο του Ελληνομουσείου αποτελεί δείγμα του αυστηρού και λιτού ύφους της αρχιτεκτονικής της Βορείου Ελλάδος και της Ηπείρου. Το Ελληνομουσείο τυπολογικά ανήκει στην κατηγορία κτισμάτων φρουριακής μορφής της τότε εποχής με κάτοψη σε διάταξη Γ, στη στάθμη του ισογείου με είσοδο στην εσωτερική πλευρά του Γ με σκοπό την επιπλέον ασφάλεια και τον έλεγχο του κτιρίου σε επιδρομές ή επιθέσεις, ενώ στη στάθμη του ορόφου μόνο στις με ανατολικό προσανατολισμό όψεις πέρα από το περίγραμμα της υποκείμενης κάτοψης του ισογείου εξωθούνται κλειστοί εξώστες από λεπτά σύνθετα (ξυλόπλεκτα) λιθοδομημένα τοιχώματα (έρκερ) αυξάνοντας τον ωφέλιμο χώρου του κτιρίου.

Το κτίριο του Ελληνομουσείου έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο σύμφωνα με την ΥΑ57698/19-11-1942 όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 28/Β/19-03-1943. Η ανέγερση του Ελληνομουσείου χρονολογείται περί το 1777. Η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε στη θέση παλιού σχολείου που λειτουργούσε από το 1767 ως αίθουσα διδασκαλίας δίπλα στη βιβλιοθήκη.

Το έργο της επισκευής και Αποκατάστασης του Ελληνομουσείου του Ρήγα περιλαμβάνει εξειδικευμένες κτιριακές εργασίες αλλά και εργασίες συντήρησης. Η αποκατάσταση και επισκευή θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα καλύτερα από επιστημονικής και τεχνικής άποψης πρότυπα και υλικά εφαρμόζοντας τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της εγκεκριμένης μελέτης, όπως αυτές περιγράφονται στα τεύχη και σχέδια, καθώς και όλες τις υποδείξεις των υπηρεσιών από έμπειρα και εξειδικευμένα συνεργεία στον τομέα αποκατάστασης ιστορικών μνημείων.

Δεδομένου ότι, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου ως κύριος του έργου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποπτείας και της επίβλεψης του έργου, λόγω του ότι δεν επιβεβαιώνεται η τεχνική του επάρκεια, έχει απευθυνθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνική υπηρεσία, αναγκαία στελέχωση κ.λπ.) και είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις άσκησης των αρμοδιοτήτων διευθύνουσας υπηρεσίας για την παρακολούθηση, έλεγχο και διοίκηση του έργου.

Στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής μάλιστα αποφασίστηκε η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου, προκειμένου το έργο να υποβληθεί προς έγκριση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση "Αντώνης Τρίτσης".

πηγή: taxydromos.gr

*Στηρίξτε κι εσείς το Μουσικό Βαγόνι, δείτε πώς ΕΔΩ