ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΦΕΡΩΝ ΝΕΑ

Στοιχεία για την υψηλή θνητότητα από τον κορονοϊό ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης και Τρικάλων Γιώργος Πέτρου, ζητούν την δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων της πανδημίας από τις Νοσοκομειακές Μονάδες της Θεσσαλίας, μετά την καταγραφή υψηλού αριθμού θανάτων ασθενών από κορωνοϊό στην περιοχή
Στοιχεία για την υψηλή θνητότητα από τον κορονοϊό ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

Μετά τη θλιβερή κατάταξη της Π.Ε.Λάρισας στην 3η θέση πανελλαδικά από άποψη αριθμού covid19 θανάτων, αλλά και την κατάταξη των 2 άλλων Θεσσαλικών Π.Ε. (Μαγνησίας και Καρδίτσας) στις 10 πρώτες θέσεις, θεωρούμε χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες μας να αναζητήσουμε τα αίτια που μας οδήγησαν σ’ αυτή την τραγωδία.

Πιστεύουμε πως η συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, τους Θεσσαλικούς Ιατρικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις γιατρών θα αναδείξει γρήγορα και με την αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση τις αλλαγές του σχεδιασμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να ανακόψουμε την θλιβερή αυτή πορεία.

Για το λόγο αυτό ζητάμε από την 5η ΥΠΕ ή από οποιαδήποτε άλλη υγειονομική υπηρεσία που έχει τη δυνατότητα, να δημοσιοποιήσει τα παρακάτω στοιχεία ώστε Ειδική Επιτροπή από έγκριτους επιστήμονες, μέλη των Θεσσαλικών Ιατρικών Συλλόγων, να τα μελετήσουν και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αλλαγή πορείας αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην περιοχή μας.

Τα στοιχεία που θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν άμεσα είναι:

1. Αριθμός ασθενών που προσήλθαν στο ΤΕΠ ως ύποπτα κρούσματα ανά ημέρα και συνολικά.

2. Αριθμός εισαγωγών ασθενών με covid ανά ημέρα και συνολικά.

3. Αριθμός διασωληνώσεων ανά ημέρα και συνολικά.

4. Αριθμός διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία ή ΜΕΘ

5. Αριθμός ασθενών που κατέληξαν ανά ημέρα και συνολικά.

6. Αριθμός ασθενών που κατέληξαν στις ΜΕΘ.

7. Αριθμός ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ.

8. Αριθμός νοσηλευομένων με covid ανά ημέρα και συνολικά.

9. Αριθμός ασθενών μη covid που προσήλθαν στα ΤΕΠ και εισαγωγών, ανά ημέρα και συνολικά, κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα των 4 κυμάτων της πανδημίας.

10. Αριθμός τακτικών και έκτακτων χειρουργείων κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα των 4 κυμάτων της πανδημίας.

11. Αριθμός διακομιδών στις ιδιωτικές κλινικές και στις ιδιωτικές ΜΕΘ, από κάθε Νοσοκομείο, ανά ημέρα και συνολικά, μετά τις κεντρικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Θεωρούμε το ανωτέρω εγχείρημα άμεσης προτεραιότητας και πράξη ευθύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας.

πηγή: ertnews.gr