ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ: Τα προβλήματα από την κακοκαιρία είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε έργα και υποδομές

"Για ακόμα μια φορά οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας βρίσκονται στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Μαγνησία είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε έργα και υποδομές και της εγκατάλειψης των αναγκαίων παρεμβάσεων από το κράτος, κεντρικά και τοπικά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται έντονες βροχές που συμβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, μέρα σφοδρής κακοκαιρίας, από την Τ.Ε. του ΚΚΕ
ΚΚΕ: Τα προβλήματα από την κακοκαιρία είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε έργα και υποδομές

Όπως σημειώνονταν χθες, τα προβλήματα εντοπίζονταν:

Στην υπερχείλιση ρεματιών, ποταμών - και σε παράκτιες περιοχές της θάλασσας, ιδίως σε χωριά των Δήμων Ρ. Φεραίου, Ν. Πηλίου, Αλμυρού και στις κοινότητες Μακρινίτσας, Χορευτού, Αγριάς και αλλού. Σε καταστροφές αγροτικών δρόμων.

Στις διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του Νομού, ιδιαίτερα στα χωριά.

Στα προβλήματα υδροδότησης, ιδίως στα Λεχώνια.

Στα πλημμυρισμένα σχολεία με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το 2ο Δημοτικό Βελεστίνου και το ΕΠΑΛ στο Φυτόκο που για πολλοστή φορά αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

Η καταιγίδα είναι σε εξέλιξη και είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα μεγαλώσουν τις υπόλοιπες ώρες. Ιδιαίτερα σύμφωνα με τις δηλώσεις εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας και της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας «όλα βαίνουν καλώς» και «ο μηχανισμός δούλεψε».

Για μια ακόμα φορά όμως, η αντιμετώπιση μιας κακοκαιρίας, ακολουθεί τη γνωστή πεπατημένη της κινητοποίησης των αποδεκατισμένων υπηρεσιών για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί πατώντας στο φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτές, της παράδοσης πλευρών της πολιτικής προστασίας σε ιδιώτες με το κάλυμμα της εθελοντικής προσφοράς και της αποθέωσης της ατομικής ευθύνης με τα μηνύματα στα κινητά από την Πολιτική Προστασία ώστε οι λαϊκές οικογένειες να μείνουν σπίτι και να προμηθευτούν …κεριά και ξύλα!

Ταυτόχρονα και την περίοδο που δεν υπάρχουν φυσικά φαινόμενα:
- Τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα απορρίπτονται ως μη επιλέξιμα γιατί δεν είναι «ανταποδοτικά» δηλαδή δεν φέρνουν κέρδος κύρια σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.
- Επιλέξιμη πολιτική είναι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» που έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στο δίκτυο και τις υποδομές. Δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα στις Σποράδες μια βροχή είναι ικανή να αφήσει τα νησιά χωρίς ρεύμα για μέρες. Την ίδια ώρα πληρώνουμε διπλάσια τους λογαριασμούς στα τιμολόγια.
- Επιλέξιμη πολιτική είναι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης και η εμπορευματική λειτουργία των Υπηρεσιών Ύδρευσης, που κάνει τις λαϊκές οικογένειες να λένε το νερό – νεράκι, ενώ ο εκσυγχρονισμός του παλαιωμένου δικτύου κρέμεται από το αν θα βγάλει υπερκέρδη ο κάθε μεγαλοεργολάβος πάνω στις πλάτες του λαού. Η υπόθεση ΔΕΥΑΜΒ-ΕΡΓΗΛ είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
- Τα σχολικά κτίρια βρίσκονται και αυτά κάτω από την ομηρία της ανταποδοτικότητας και της προώθησης της λεγόμενης αποκέντρωσης, δηλαδή της εξεύρεσης «ιδίων πόρων» ώστε να μπορούν να λειτουργούν.

Όλα τα παραπάνω έχουν στηριχτεί ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, από τις πλειοψηφίες τους στα Δημοτικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι αποτέλεσμα της κοινής τους στρατηγικής που στο επίκεντρο έχει την εξασφάλιση κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, την εδραίωση της λογικής «κόστους-οφέλους» και την εμπέδωση της ατομικής ευθύνης για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων του λαού. Αυτό έχουν σαν επίκεντρο και στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Τις επόμενες ώρες απαιτείται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η όποια λαϊκή ανάγκη, σε κάθε περιοχή της Μαγνησίας.

Καλούμε τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να δυναμώσουν τις διεκδικήσεις για την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών σε σπίτια, ύδρευση, άρδευση και υποδομές, την άμεση αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών που έχουν γίνει. Για αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομής σε κάθε περιοχή. Για σχολικά κτίρια ασφαλή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Για να μην προχωρήσουν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων στην ενέργεια και στο νερό.

Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να είμαστε έρμαιο μιας καταιγίδας. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό όταν πάρει σα χέρια του την υπεράσπιση και διεκδίκηση της ζωής που μπορεί να έχει με βάση τη σύγχρονη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

πηγή: ertnews.gr