ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η συνέντευξη της Πάολας Γκάλιου από τους εθελοντές φιλόζωους Βελεστίνου

Οι εθελοντές φιλόζωοι έχουν αναλάβει δράση στο Βελεστίνο και την περιοχή σε συνεργασία με φορείς
Η συνέντευξη της Πάολας Γκάλιου από τους εθελοντές φιλόζωους Βελεστίνου

Η Πάολα Γκάλιου εδώ και μία επταετία μετακόμισε από τον Βόλο στο Βελεστίνο, όπου και διαμένει με την οικογένειά της. Η αγάπη προς τα ζώα, είναι ο κοινός παρονομαστής που την ενώνει με άλλους τρεις συντοπίτες της: Την κτηνίατρο Ιωάννα Ντόντου, τη Σταυρούλα Βασιλειάδου και τον Θεόδωρο Μαρκεσίνη. Αποτελούν τον πυρήνα των "Εθελοντών Φιλόζωων Βελεστίνου", μίας ομάδας που δρα τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια βοηθώντας τα αδέσποτα ζώα της περιοχής.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο τα μέλη της εθελοντικής ομάδας διέσωσαν ένα αδέσποτο σκυλί, που περιφερόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Παλαιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Ριζόμυλου. Το περιστατικό προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο με δεκάδες παρόμοια που έχουν αντιμετωπιστεί και στάθηκε αφορμή για την κ. Γκάλιου να μιλήσει για το φιλοζωικό έργο που ασκούν οι εθελοντές του Βελεστίνου, οι οποίο εδώ και λίγες εβδομάδες έκαναν δυναμική εμφάνιση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της ίδρυσης ομάδας στο Facebook.


"Δραστηριοποιούμαστε αρκετό καιρό. Ασχολούμαστε κάθε φορά που θα υποπέσει στην αντίληψή μας κάποιο περιστατικό κακοποίησης ή εγκατάλειψης ζώου συντροφιάς, ακόμη και θανάτωσης από φόλες. Τον τελευταίο χρόνο ήρθαμε πιο κοντά και προσπαθούμε να περιθάλπουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα», τόνισε χαρακτηριστικά η Πάολα Γκάλιου, για να προσθέσει: "Με πρόχειρους υπολογισμούς, μπορώ να πω ότι έχουν γίνει περισσότερες από 50 υιοθεσίες σε σκύλους και γάτες, αλλά και δεκάδες στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα που έχουμε βρει στο Βελεστίνο και τα περίχωρά του".

Τα μέλη της φιλοζωικής ομάδας έχουν αναπτύξει συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αδέσποτων. «Πρόσφατα η Δημοτική Αρχή "έτρεξε" ένα πρόγραμμα στείρωσης, σήμανσης και εμβολιασμού αδέσποτων. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την άμβλυνση του φαινομένου, αφού τσιπάραμε, εμβολιάσαμε και στειρώσαμε πολλά ζώα», τόνισε η Βολιώτισσα εθελόντρια.

Εξίσου καλή συνεργασία υπάρχει και με την Ελληνική Αστυνομία. «Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ρήγα Φεραίου κ. Στέφανος Καρκάλης, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό της ΕΛΑΣ, στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας», είπε η κ. Γκάλιου, εξηγώντας τον λόγο στη συνέχεια: "Τον περασμένο Νοέμβριο διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου κι έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ενημερώνοντας τους δημότες για τα περιστατικά κακοποίησης και βασανισμού των ζώων. Από εκεί και πέρα, όταν βρίσκουμε ένα θανατωμένο ζώο, οι αστυνομικοί πάντοτε αναλαμβάνουν τη διαδικασία περισυλλογής του και τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων".

Με τον κύριο όγκο των αδέσποτων να εντοπίζεται στην έδρα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο Βελεστίνο, η Πάολα Γκάλιου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς υπογράμμισε ότι η τοπική κοινωνία αρχίζει να ευαισθητοποιείται. Πέρα από τις διευκολύνσεις που παρέχουν ντόπιοι επιχειρηματίες, είτε προσφέροντας τροφές σε χαμηλότερη τιμή για τα ζώα που περιθάλπονται, είτε με τις προσφορές εθελοντών, η αλλαγή νοοτροπίας είναι το ζητούμενο. "Αυτό είναι το βασικό, γιατί πολλοί δεν γνωρίζουμε πώς πρέπει να φερθούμε σ’ ένα ζώο. Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: Πλέον γνωρίζουμε ότι όταν τελειώνει η κυνηγετική περίοδος, εδώ εγκαταλείπονται πολλά κυνηγόσκυλα. Όχι μόνο από κυνηγούς της περιοχής, αλλά κι εκτός. Το Βελεστίνο είναι προορισμός εγκατάλειψης ζώων. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι πριν καιρό υπήρξαν καταγγελίες για ένα λευκό βαν που εγκατέλειπε σκυλιά στα μέρη μας", κατέληξε η κ. Γκάλιου.

πηγή: e-thessalia.gr