ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Σκρέκας: 42 ευρώ η μέση ενίσχυση για το ρεύμα, 20 ευρώ για το φυσικό αέριο

Tα νέα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυρίων και επιχειρήσεων κατά των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο,  ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας
Σκρέκας: 42 ευρώ η μέση ενίσχυση για το ρεύμα, 20 ευρώ για το φυσικό αέριο

Όπως είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός το συνολικό πακέτο για τον τρέχοντα μήνα ανέρχεται κοντά στα 400 εκατ. ευρώ (395 εκατ. όπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας). 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας: 

Για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος:

  • Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού, εισοδήματος ή παρόχου, μια ρύθμιση που αφορά πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά.
  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτείται το 80%
  • Η μέσα μηνιαία ενίσχυση άνερχεται για κάθε νοικοκυριό στα 42 ευρώ
  • Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 54 ευρώ
  • Επιδοτούνται οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια. Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% της αξίας και θα αφορά τη συνολική κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, ανέρχεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με συνολικό κόστος 133 εκατ. ευρώ.

Από τον Φεβρούαριο και μετά η επιδότηση εξετάζεται να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο και ανάλογα με την έκθεση στο ενεργειακό κόστος.

Για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου:

  • Στα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο είναι συνολικού ύψους 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.
  • Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα δίνεται από τη ΔΕΠΑ στους πελάτες της, ενώ θα ζητηθεί ανάλογη έκπτωση από τους άλλους παρόχους για τους δικούς τους πελάτες. 
  • Στα μη οικιακά τιμολόγια επεκτείνεται η επιδότηση των 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Το συνολικό ύψος του μέτρου ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ

Μητσοτάκης: "Γενναίο, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων"

"Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του", είχε αναφέρει νωρίτερα ο πρωθυπουργός. 
 
"Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων. 

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό", τονίζει ο πρωθυπουργός. 

Και καταλήγει: "Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας".

πηγή: karthimerini.gr

Πιο διαβασμένα